Sagot :
Selamlar
Organel :
Organeller; sitoplazmada bulunan hücre beslenmesi, boşaltımı ve solunumu gibi farklı fonksiyonları olan yapı birimleridir. Hücre organelleri; lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, kloroplast, koful, sentrozom ve golgi aygıtı olarak sıralanabilir.
- ∆ hücre içerisinde bulunan kendi içinde özelleşmiş yapılardır. Vücut için organ ne ise hücre için de organel olduğu düşüncesiyle organ sözcüğüne Fransızca küçültme eki olan -el eklenerek oluşturulmuştur. Özellikle karmaşık yapıdaki ökaryotik hücrelerde birçok organel çeşidi bulunur.
Sitoplazma ve Organeller
- Hücre içinde çeşitli fonksiyonları yerine getirmek için özelleştirilmiş olan yapılara organel ismi verilir. Organeller ise, sitoplazma içinde yer alır. Ribozom: Her hücre içinde yer alan en temel organele verilen isimdir. Ribozom, protein sentezinden sorumludur
Hücre organelleri ne işe yarar?
- Organeller, sitoplazma içinde yer alan hücrenin beslenmesi, boşaltım yapması ve solunum yapması gibi farklı özelliklere sahip olan yapısıdır. Hücre organelleri arasında endoplazmik retikulum, lizozom, ribozom, koful, mitokondri, golgi aygıtı ve kloroplast bulunmaktadır.
Sitoplazmada bulunan organellerin görevleri nelerdir?
- Sitoplazma Organelleri ve Görevleri
- Organellerin içerisinde bulunduğu akışkan bir ortam oluşturmak.
- Hücrede gerçekleşen birçok reaksiyona olanak sağlamak.
- Hücreye esneklik ve akışkanlık sağlamak.
- Hücre içerisinde maddelerin hareket etmesini sağlamak.
- Organik maddeleri, inorganik maddeleri ve enzimleri içermek.
Başarılar dilerim
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.