III. Murad Dönemi’nde belirgin hale gelen mali bunalımın temel sebepleri nelerdir? Bu sebepler hakkında açıklayıcı bilgiler veriniz.

Sagot :

Cevap:

III. Murat döneminde Osmanlı Devleti’nin hem uluslararası gelişmelerden hem de iç piyasalardan kaynaklanan sebeplerden malî yapısı menfî yönden etkilenmişti. Coğrafî keşiflerin sonunda yeni kıtaların bulunması, yeni kıtalarda bulunan değerli madenlerin (altın, gümüş gibi) Avrupa’ya götürülmesi, Avrupa’dan Osmanlı Devleti’ne ucuz ve bol miktarda bu madenlerin getirilmesi, Akdeniz limanlarının önemini kaybetmesi, Asya ülkelerine Osmanlı Devletin’den çok miktarda değerli madenlerin çıkarılması, Osmanlı–İran ve Osmanlı–Avusturya savaşlarının uzun sürmesi, Kuzey Afrika’da Portekiz ve İspanyollarla denizlerde girişilen savaşlarda başarılı olunamaması gibi gelişmelerin, Osmanlı malî yapısı üzerinde ki baskıları toplumsal olaylara yol açmıştı. Uluslararasındaki bu gelişmelerin yanı sıra Osmanlı Devletin’de XVI. yüzyılın ikinci yarısında nüfusun artması, kırsaldan şehirlere nüfus muhaceratının artarak devam etmesi, tarım arazilerinin boz kalması, tebaadan ağır vergilerin toplanması, asker sayısının artması ve buna bağlı olarak askerî harcamaların artması, timar sisteminin bozulması gibi sebepler Osmanlı Devletin’de ilk defa büyük çapta tağşişin yapılmasına sebep olmuştu. Osmanlı Devletin’de akçenin değer kaybetmesi ile ilk defa büyük çapta devalüasyonun 1586 yılında yaşanması, toplumun huzuru ve refahı üzerinde menfî tesirler meydana getirmişti.

Kolay gelsin sana

Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions