dört sınıf fen bilimleri öğreniyorum sayfa 103Çalışkan Arı Yayınları ​

Dört Sınıf Fen Bilimleri Öğreniyorum Sayfa 103Çalışkan Arı Yayınları class=

Sagot :

Cevap:

Açıklama:

Azerbaycan :  süregelen uluslararası politikalarını içerir. Ortak tarihi ve geçmişi olan Türkiye ve Azerbaycan arasındaki ilişkiler dostane olmuştur. Karabağ Savaşı'nda Türkiye Azerbaycan'ı desteklemiştir. Bunun yanında Azerbaycan da Türkiye'yi çetrefilli meselelerde desteklemektedir.

Türkmenistan : Türkiye Cumhuriyeti 16 Aralık 1991 tarihinde Türkmenistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülke olmuş, 29 Şubat 1992 tarihinde de diplomatik ilişkiler tesis etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti, Türkmenistan’ın tanınması, uluslararası ve bölgesel kuruluşlara katılması veya işbirliğinin pekiştirilmesi, üçüncü ülkelerin ve uluslararası kuruluşların destek ve yardımlarının sağlanması gibi konularda girişimlerde bulunmuştur. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin temeli, Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı’nın ülkemize yapmış olduğu ziyaret sırasında 3 Aralık 1991 tarihinde imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Türkmenistan Cumhuriyeti Arasında Ekonomik ve Ticari İşbirliğine Dair Anlaşma”ya dayanmaktadır.

Kazakistan : Türkiye, Kazakistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkedir. Türkiye ile Kazakistan arasındaki ortak tarihi, kültürel ve manevi bağlar ilişkilerimizin süratle geliştirilmesine temel teşkil etmiştir. Bağımsızlığını kazanmasının ardından Kazakistan ile imzalanan çok sayıda anlaşma ve protokolle çeşitli alanlardaki ilişkilerimizin ve işbirliğimizin esasları düzenlenmiştir. Ülkemiz ile Kazakistan arasındaki siyasi ilişkilerin ulaştığı düzeye paralel olarak Kazakistan ülkemizin bölgedeki en önemli siyasi ve ekonomik ortaklarından biri haline gelmiştir.

Kırgızistan : Kırgızistan'm diğer Orta Asya devletleri arasında en dikkat çekici özelliği. piyasa ekonomisine geçişte en liberal ekonomik reformları uygula-yan ülke olması. 1998'de Dünya Ticaret Örgütü üyeliğine kabul edilen Kırgızistan, aynı zamanda Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri ara­sında bu örgütün ilk üyesi olmayı da başardı. Ayrıca Kırgızistan halen Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan tek Orta Asya ülkesi olarak da çevresindeki ülke­lerden farklılaşıyor. Fakat tüm bunlara rağmen yabancı yatırımcıların hızını kesen ciddi sorunlar da söz konusu. Kırgızistan'da vergi sisteminin karması , vergi sayısının fazlalığı vergi kontrolünden sorumlu birimlerin fazlalığı ve kontrol amaçlı ziyaretlerin sıklığı, iş çevreleri için hem maliyet artışına hem de zaman kaybına neden oluyor. Kırgızistan'da halen 200 Türk firmasının toplam 300 milyon doları aşan yatırımı bulunuyor.