Sagot :
`~Selam°▪︎♡
Elektrik Çarpması Nedir?
İnsan vücudunu oluşturan dokular, belirli düzeyde elektrik akımının geçmesine olanak verir özelliktedir. Bu nedenle uygun koşullarda elektrik akımı vücudun içinden geçebilir. Bu ise dokularda hücre boyutunda hasara yol açabildiği gibi, üçüncü derece ciddi yanıklarla da sonuçlanabilir. Bu tür doku hasarları da hayatı tehdit edecek boyutta yaşanabileceğinden, ilk yardım müdahalesinin nasıl yapılması gerektiğinin bilinmesi oldukça önemlidir.
Elektrik akımının insan vücudunda zarar vermesi; elektrik akımının voltajına, akım şiddetine, elektrik kaynağı ile temas süresine, alternatif akım olup olmadığına ve akımın insan vücudunda geçiş yoluna bağlıdır. Tüm bu parametreler, elektrik hasarının düzeyi ile kişinin elektrik çarpması sonrası ilk yardım ihtiyacını belirler. Elektrik çarpması evdeki prizler, elektronik cihazlardan yaşanan kaçaklar, şok cihazları gibi elektronik aletler yoluyla veya yıldırım düşmesi gibi doğal yollardan meydana gelebilir.
Elektrik Çarpmasında İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Elektrik çarpması durumunda, olaya maruz kalan kişi ile olaya tanık olan kişinin yapması gerekenler açısından ilk yardım müdahalesi aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Eğer elektrik çarpmasına maruz kalan kişiyseniz;
- Mümkün ise elektrik kaynağı ile olan teması bırakın.
- 112 acil servise haber vererek size en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
- İstirahat ederek bekleyin.
- Elektrik çarpmasına bağlı yanıklara ıslak, steril gazlı bez uygulayın.
Eğer başka birine elektrik çarpıyorsa;
- Elektrik kaynağı ile teması devam eden kişiye asla dokunmayın, elektrik kaynağından elinizle ayırmaya çalışmayın.
- Mümkünse elektrik kaynağını kapatın. Eğer bu mümkün değilse, elektrik kaynağını etkilenen kişiden uzaklaştırmaya çalışın. Bunu yaparken elektrik akımının iletilmesini engelleyen ahşap bazlı araçlardan yararlanın. Islak olan veya metal bazlı ekipmanlarda kaçının.
- 112 acil servise haber vererek etkilenen kişinin en yakın sağlık kuruluşuna naklini temin edin.
- Etkilenen kişiyi güvenli bir bölgeye taşıdıktan sonra kişinin bilinç durumunu, solunumunu ve nabzını kontrol edin. Eğer nabız veya solunum durduğuna ya da zayıfladığına kanaat getirildiyse, ilk yardım müdahalesinin bir parçası olarak kalp masajına başlayın.
- Kişide soluk görünüm, bulantı, kusma, halsizlik gibi şok bulguları söz konusu ise bacaklarını kalp seviyesinden yukarı kaldırmaya çalışın.
- Yanıklara ıslak gazlı bez uygulayın.
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.