Sagot :
Selamm knkk
Emeviler Dönemi Nedir?
Emeviler Dönemi Nedir?Emeviler döneminde toplam 14 halife görev yapmıştır. Emevi hilafetinin kurucusu Muaviye Ebu Sufyan, 19 yıl boyunca halifelik yaptı. 680 yılında yerine I. Yezid geçti. I. Yezid'den sonra başa geçen Emevi halifeleri şunlardır: II. Muaviye, Mervan b. El Hakem, Velid b. Abdülmelik ve Ömer İbn Abdülaziz'dir.
Emeviler Dönemi Nedir?Emeviler döneminde toplam 14 halife görev yapmıştır. Emevi hilafetinin kurucusu Muaviye Ebu Sufyan, 19 yıl boyunca halifelik yaptı. 680 yılında yerine I. Yezid geçti. I. Yezid'den sonra başa geçen Emevi halifeleri şunlardır: II. Muaviye, Mervan b. El Hakem, Velid b. Abdülmelik ve Ömer İbn Abdülaziz'dir.Emevilerin son halifesi olan II. Mervan, 750 yılında öldürüldü ve Emevi Hilafeti fiili olarak sona erdi.
Emeviler Dönemi Hakkında Bilgiler
Emeviler Dönemi Hakkında Bilgiler90 yıl süren hilafette birçok yeniliğe imza atıldı. Örneğin hilafet Emeviler'e geçmeden önce toplum genelinde Farsça ve Süryanice konuşuluyordu. Fakat sonraki yıllarda Arapça resmi dil ilan edildi. Birçok tarihçiye göre resmi dilin Arapça olması toplum ve yönetim arasındaki uyuşmazlıkların fitilini ateşledi. Emeviler'in Arap milliyetçiliği yapması ve Arapçayı Arapçayı kutsal dil ilan etmesi de büyük tepki çekti. Tepki gösterenlerin başında Hanefi Mezhebi kurucusunun İmam-ı Azam (Ebu Hanife) geliyordu. İmam'ı Azam'a sus payı olarak kadılık teklif edilse de O bunu kabul etmedi. Yaygın bir rivayete göre büyük fıkıh alimi, 14 Haziran 767 tarihinde zehirlenerek öldürüldü.
Emevi ordusu, 668 ve 674 yılında İstanbul'u kuşattı. Ancak o yıllarda Bizans İmparatorluğunun en güçlü olduğu dönemlerdi ve her iki kuşatma da başarısızlıkla sonuçlandı. Bu başarısız denemelere rağmen, İslamiyet, hızla yayılmaya devam etti. Birçok kaynağa göre Türkler ilk kez bu dönemde İslamiyete davet edilmiştir.
Emeviler döneminde, İslam mimarisi oldukça gelişti. En ünlü eserleri arasında Elhamra Sarayı, Kubbet'üs Sahra ve Ukba Camisi yer alıyor.
740 yılından sonra ağır vergilere tepki gösteren halk birçok isyan çıkardı. Bununla birlikte Şiiler ve Hariciler arasındaki çatışmalar da büyüdü. Şiiler, Abbasi Devleti sınırları içerisinde yaşıyordu ve Hz. Ali'nin ölümünden Haricileri sorumlu tutuyordu. Halkın da desteğini alan Abbasi Devleti, 750 yılında Emeviler Hanedanlığına savaş açtı. 25 Ocak 750 tarihinde başlayan ve ''Zap Suyu Muharebesi'' adıyla bilinen savaştan sonra Emevi devleti yıkıldı.
İyi dersler ❤
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.