gezegenlerin özellikleri
acil ilk yapan en iyi seçeceğim​
proje ödevim lütfen yapın


Sagot :



Güneş Sisteminde Bulunan 8 Gezegen

Güneş Sitemindeki Gezegenler ve Özellikleri

Günümüzde gezegen araştırmaları hız kesmeden devam etmektedir. Güneş sistemindeki toplam gezegen sayısı 8'dir.

Güneş sistemindeki gezegenlerin güneşe yakınlığına göre sırası; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün şeklindedir. Güneşe en yakın gezegen Merkür olup en uzak gezegen Neptün'dür.

Güneş sistemindeki gezegenlerin büyükten küçüğe doğru sıralanışı ise; Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Dünya, Venüs, Mars ve Merkür şeklindedir. Güneş sistemindeki en büyük gezegen Jüpiter olup, en küçük gezegen Merkür'dür.

1. Merkür

Güneş'e en yakın gezegendir. Gezegenin sıcaklığı 500 derecedir. Atmosferi yoktur, yüzeyi kayalıktır. Merkür'ün çapı 4850 km'dir. Merkür kendi etrafında dönüşünü 59 günde tamamlar.

2. Venüs

Gezegenin sıcaklığı aşırı yüksektir. Gezegende ortalama olarak sıcaklık 400 derecedir. Diğer gezegenler kendi çevresinde normal bir şekilde dönerken Venüs döner. Güneşe en yakın ikinci gezegendir. Adını Roma'nın tanrıçası Venüs'ten almıştır. Güneş etrafındaki dönüşünü 224.7 günde tamamlar.

3. Dünya

Dünya'nın tek uydusu Ay'dır. Güneşe en yakın üçüncü gezegendir. 8 gezegen arasında yaşamın olduğu tek gezegen Dünya'dır. Dünya'nın çapı tam 12.000 km'dir. Kendi ekseninde 24 saatte, güneşin etrafında 365 gün 5 saat 48 dakikada döner. Dünya ekvatordan şişik, kutuplardan basık bir yapıdadır.

4. Mars

Mars güneşe en yakın dördüncü gezegendir. Adını Roma savaş tanrıçası Mars'tan almıştır. Sıcaklığı -80 ile 160 derece arasındadır. Atmosferinin büyük çoğunluğu karbondioksitten oluşur. Yüzeyi kızıl rengindedir. Güneş çevresindeki dönüşünü 687 günde tamamlar.

5. Jüpiter

Jüpiter'in 79 uydusu vardır. Gezegende sıcaklık ortalama olarak -140 derecedir. Jüpiter güneş sistemindeki en büyük gezegendir. Dünya'dan 1300 kat daha büyüktür. Kendi çevresindeki dönüşünü 10 saatte, güneş çevresindeki dönüşünü ise 12 yılda tamamlar. İsmini Roma mitolojisindeki en büyük tanrı olan Jüpiter'den almıştır.

6. Satürn

Satürn, güneşten uzak olduğu için sıcaklığı -180 derecedir. Güneş etrafında dönüşünü 30 yılda tamamlar. Satürn'ün etrafında taşlardan ve buzlardan oluşan bir halka bulunmaktadır. Yoğunluğu sudan az olan tek gezegendir. Yani eğer Satürn için uygun bir okyanus olsaydı suyun üzerinde batmaz, yüzerdi.

7. Uranüs

Dünya'dan çok uzaktır. Güneş'e en yakın yedinci gezegendir. Uranüs'ün ortalama sıcaklığı -215 derecedir. Güneş etrafındaki dönüşünü 84 yılda, kendi etrafındaki dönüşünü 11 saatte tamamlar.

8. Neptün

Neptün'ün sıcaklığı ortalama -200 derecedir. Güneş çevresinde dönüşünü 165 yılda, kendi çevresindeki dönüşünü ise 16 saatte tamamlar. Güneş'e en yakın sekizinci gezegendir. Gezegen, helyum ve hidrojen bakımından zengindir. Dünya'dan 4 kat daha büyüktür.

EN IYI SECERMISIN ?

bu arada instgramim xq_ceylin.06 mesaj olarak devletimizi atabilirsiniz

☺☺☺



View image Аноним
View image Аноним

Bir gezegen, kendi yerçekimi sayesinde yuvarlak hâle gelecek kadar büyük olan ancak bir termonükleer füzyon başlatacak kadar büyük olmayandır. Güneş sistemi içerisinde yer alarak Güneş'e yakınlık derecesine göre sıralanırlar. Güneş sistemindeki gezegenlerin sayısı sekizdir

Güneşin özellikleri

1 Güneşin yarıçapı, 695.508 km'dir.

2 Güneş saatte 1.5 metre küçülmektedir.

3 güneş sisteminin kütlesinin % 99.86'sını güneş oluştur.

4 Güneş 4,6 miyar yaşındadır.

5 Güneş saniyede 220 kilometre hızla ilerliyor.

6 Güneş'in çevresi 4,3 milyon km.

      Ayın özellikleri

Ay, Dünya'nın tek doğal uydusu ve Güneş Sistemi içindeki beşinci büyük doğal uydudur. Dünya ile Ay arasında ortalama merkezden merkeze uzaklık 384.403 km, yani Dünya'nın çapının yaklaşık otuz katı kadardır. Ay'ın çapı 3.474 km'dir, bu da Dünya çapının dörtte birinden biraz fazladır.

Mars'ın özellikleri

İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir yerbenzeri gezegendir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya'nınkine çok benzer. 2 adet uydusu bulunmaktadır.

Yörünge periyodu: 686,971 g; (1,88082 y)

Görünür büyüklük: −2,94 ile +1,86 arası

Bileşimleri: %95,97 karbondioksit; %1,93 argon; ...

Yüzey kütle çekimi: 3,72076 m/sn2; (0,3794 g)

   Jüpiterin özellikleri

Kendi etrafında dönüş süresi en kısa olan gezegendir. En güçlü manyetik alana ve en büyük manyetosfere sahip gezegendir. Büyüklük ve çeşitlilik açısından en zengin uydu sistemine sahip gezegendir. Güneş Sistemi'nin en büyük gezegen uydusu Ganymede, Jüpiter etrafında dönmektedir.

 Neptünün özellikleri

Güneşten en uzak olan gezegendir.

1 yıl toplamda 165 dünya yılına eşittir.

Neptün ismini Roma mitolojisinde yer alan deniz tanrısından almıştır.

Zayıf olan 6 farklı halkası bulunur.

Çok uzak olduğu için çıplak gözle görülmesi mümkün değil.

Matematiksel tahminler üzerinden 1846 yılında keşfedilmiştir.

Venüsün özellikleri

Venüs'ün yüzeyinde dağlar ve volkanlar bulunur. Venüs'ün boyutları Dünya'ya çok yakındır. Venüs'ü diğer gezegenlerden ayıran önemli bir özelliği, kendi etrafında Dünya ve diğer birçok gezegenin tersi yönünde dönmesidir. Venüs'ün kendi etrafında dönmesini tamamlaması Dünya günü olarak yaklaşık 243 gün sürer.

Satürünün özellikleri

Basıklı oranı en yüksek gezegendir. Kutuplar arasındaki çapı ekvator çapından %10 düşüktür.

En gelişmiş halka sistemine sahip gezegendir. ...

Neptün'ün ardından güneş sistemindeki ikinci en hızlı rüzgarlara sahiptir.

Yağmur ancak bin yılda bir metan sağanağı şeklinde yağar.

Uranüsün özellikleri

Güneş etrafında bir devrini tam 84 yılda tamamlayan gezegen, uydu konusunda da oldukça zengin bir yapıya sahiptir. Hatta uydu açısından 3. gezegen olduğunu söylemek mümkün. Bugüne kadar keşfedilmiş olan 27 ayrı uydusu bulunur. Uranüs parlak bir gökyüzünde çıplak gözle görülebilir.

Plütonun özellikleri

Astronomlar Plüton yüzeyinde dağlar, vadiler, ovalar ve kraterler tespit etti. Ovalar donmuş azot gazı ile kaplıydı. Plüton yüzeyini ayrıntılı olarak görebilmemizin nedeni, cüce gezegenin yok hükmünde, çok ince bir atmosferi olması. Plüton'un beş uydusu bulunuyor: Charon, Nix, Hydra, Kerberos ve Styx.