MEMLEKETİNİZDEKİ TARIM VE HAYVANCILIK ALANINDA BİR GİRİŞİMCİLİK NASILDIR
UZUN VERSİYON


Sagot :

Cevap:

İnsanlık tarihinin en eski geçim kaynaklarından olan tarım ve hayvancılığın, toplum yaşamında ve ekonomisindeki yeri yüzyıllar boyunca değişerek ve gelişerek günümüze kadar geldiğini belirtmek mümkün. Her dönem biçimi değişse de tarımsal üretimin günümüze kadar her zaman varlığını ve önemini koruduğunu göz ardı etmek mümkün değil. Her türlü iş alanında olduğu gibi tarım konusunda da en az ham maddenin, üretim araçlarının ve sermayenin önemi kadar girişimcilerin de önemi büyüktür. İş dünyası geliştikçe girişimciliğin ve girişimcilerin metotları da değişmiş ve gelişmiştir. Girişimcilik her iş alanında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü bir işin uygulanması konusunda gerekli olan bütün unsurlar bir araya gelirken ve bu üretim süreci işlerken bunun planlamasını yapabilecek ve gerekli sorumlulukları alabilecek girişimcilere ihtiyaç duyulur. İyi bir girişimcilik örneği ile yürütülen bir üretim sürecinde süreklilik, disiplin, inovasyon ve gelişim söz konusudur. Bütün bu süreçlerin tarım sektöründe de iyi bir girişimcilik metoduyla yönetilmesi, hem toprağın hem de tarım ürünlerinin doğru bir şekilde işlenmesi için gereklidir. Tarımda girişimcilik konusunda da birbirinden farklı fikirler ve teoriler gelişmiştir. Ayrıca bu alanda birçok örnek, tarım sektöründe uygulanmaya başlanmıştır.

Tarımsal Üretim Nedir?

Tarımsal üretim tanım olarak; "Toprağın, suyun ya da çeşitli biyolojik ve doğal kaynakların tarımsal girdiler ile birlikte kullanılarak üretim yapılması" olarak kabul edilir. Yapılan üretimin çıktısı olarak bitkisel ya da hayvansal ürünleri, su ürünlerini, mikroorganizmaları veya enerji üretimini örnek göstermek mümkündür. Tarım ya da ziraat olarak bilinen faaliyetler sadece üretim olarak ele alınamaz. Tarımsal üretimin çıktıları ve bunlardan alınan verim de oldukça önemlidir. Elde edilen mahsullerin kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, bu ürünlerin uygun ortamlarda ve doğru şartlarda muhafaza edilmesi, doğru bir zamanlama ile işlenip değerlendirilmesi /pazarlanması da tarımın ilgilendiği konulardır. Tarım bu nedenle sadece bir sektör değil, aynı zamanda bir bilim dalı olarak da gösterilebilir. Bitkisel ve hayvansal özellikteki bütün doğal kaynaklar, ekonomik değeri olan bir insan besini haline getiren ve bu üretimi geliştirerek en iyi koşullarda sürdürmek için gerçekleştirilen sürecin tamamıdır. Bilgiye hakim olmak kadar doğru bir yönetim stratejisi de gerektirdiği için tarımda girişimciliğin önemi büyüktür. Tarım, bitkisel ve hayvansal olmak üzere iki farklı üretim dalına ayrılır.

Tarımda Girişimcilik Örnekleri

Türkiye'de her zaman büyük bir öneme sahip olan tarım alanında yaşanan gelişimlerle yeni nesil girişimcilik modelleri ortaya çıkmıştır. Modern tarımsal girişimcilik fikirlerine çeşitli örnekler halinde değinmek mümkündür. Tarımda girişimcilik örnekleri konusunda birçok imkana sahip olan Türkiye'de bu örneklerin başında klasik olarak ürün yetiştirmek gelir. Sermaye düzeyinize ve yerel taleplere göre ürün yetiştirmek, en yaygın örneklerden biridir. Son dönemlerde tarımda girişimcilik örnekleri daha çok modern tekniklerle desteklenmeye başlamıştır. Yeni nesil tarımda girişimcilik örneklerine daha yakından bakalım:

Solucan Gübresi Üretimi: Son yıllarda adından sıklıkla söz ettiren solucan gübresi üretimidir. Doğru planlama ve altyapıyla düşük maliyet ve yüksek gelir getiren bir yöntem olarak uygulanmaktadır. Solucan gübresi üretimi uzun yıllardan bu yana var olan popülerliğini korumaktadır. Solucan gübresi üretimi, ufak maliyetlerle yüksek verim almak adına yönelebileceğiniz bir alandır. Yine de bu işe girişenlerin önemli bir çoğunluğu başarısız olabiliyor. Bunun en önemli nedeni de gerekli altyapıyı sağlamadan doğrudan işe kalkışmaktır. En az 20 metrekarelik bir alan ve günlük ayırabileceğiniz 12-13 saatlik bir zamanınız yoksa bu işe kalkışmanız olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Kümes Hayvancılığı: Günümüzde tarım faaliyetlerinin endüstriyelleşmesi ile birlikte kümes hayvancılığı da hızla büyüyen tarımsal üretim faaliyetlerinden birisi haline gelmiştir.

Meyve Suyu Üretimi: Tarımı sadece temel tüketim ürünleri özelinde düşünmemek gerekir. Türkiye'de tüketimi oldukça yüksek olan meyve sularının üretimi de parlak bir tarımsal üretim fikri olarak bilinir. Bu alanın ülkemizde imkanları ve potansiyeli de oldukça yüksektir.

Arıcılık: Bal üretimi konusunda da ülkemizde hem endüstriyel alanda hem de kırsal alanlarda çeşitli üretim modelleri vardır ve bu fırsat çeşitliliği sayesinde arıcılık faaliyetleri, uygun koşul ve sermaye durumu açısından birçok kişinin katkı sağlayabileceği bir sektördür. Arıcılığın hem hayvancılığa hem de dolaylı yoldan tarımsal üretime müthiş katkıları söz konusudur.

Büyükbaş Hayvanlar İçin Yem Üretimi: Büyükbaş hayvanlar için yem üretimi de aynı şekilde dolaylı yoldan tarım sektörünü destekleyen ve verimlilik sağlayan bir girişimcilik örneğidir.

Çilek Yetiştiriciliği: Yüksek kar marjından ötürü çilek yetiştiriciliği son yıllarda oldukça cazip bir girişimcilik örneği olarak karşımıza çıkıyor. Gerekli bahçe düzenlemesinin yapılması, ekilecek olan çilek türlerinin analiz edilmesi, müşteriye ulaşma yöntemlerinin belirlenmesi ve maliyet giderlerinin hesaplanması, bu girişimin başarıya ulaşmasına etkili olacaktır.

Akuaponik Yetiştiricilik: Ülkemizde topraksız tarım olarak bilinen akuaponik, heyecan verici bir girişimdir. Türkiye'de göbekli marul üzerinden böyle bir deneme gerçekleştirildi. Hasat süresini kısaltmasının yanında kontrollü büyümenin gerçekleşmesinde önemli bir role sahiptir.

Mantar Yetiştiriciliği: Yalnızca birkaç hafta içinde dahi hızlı bir şekilde sonuç alabileceğiniz bir tarımsal girişimcilik örneği arıyorsanız, mantar yetiştiriciliği oldukça ideal bir seçim olacaktır. Pek çok sermaye düzeyine uygun olan bu alan, bu nedenle sıkça tercih edilmektedir.

Yeni nesil tarımsal üretim fikirleri son dönemlerde popülaritesini iyice arttırmaktadır. Bundan dolayı doğru bir araştırma ve planlama şartıyla beraber pek çok girişimciliğin verimlilik ve mali getiri açısından ciddi sonuçlar verdiğini söylemek mümkündür.