Sagot :
Adım adım açıklama:
1910 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Ortaokul yıllarında hocasının da onunla ilgilenmesi ile birlikte matematik dersine olan ilgisi fazlasıyla artmıştır. Daha ortaokul döneminde olmasına rağmen matematik sorularını hızlı ve pratik bir şekilde çözebilme kabiliyetine sahip olduğunu keşfetmişlerdir. Bunun üzerine ailesi Paris’te St. Louis Lisesi’ne gönderilerek eğitim hayatı adına önemli bir derece atlamıştır. Üç senelik bir lise eğitimi sonrasında eğitimini tamamlayarak ülkesine geri döndü. Cahit Arf, o aralıklarda Avrupa’ya yükseköğrenim eğitimi almaları için gönderilecek öğrenciler arasına girmiştir.
Yüksek öğrenimini Fransa’da bitirerek Türkiye’ye geri dönmüştür. İlk işi olarak Galatasaray Lisesi’nde matematik öğretmenliği mesleğini yapmıştır. Ardından 1938 senesinde İstanbul Üniversitesi’nde bir doçent adayı unvanıyla Almanya’ya doktorasını tamamlamak için geçiş yapmıştır. Devamlı olarak eğitimini yurtdışında tamamlayıp geri dönen Cahit Arf, doktorasını tamamladıktan sonra İstanbul’a gelerek Ordinaryüs profesörlüğü makamına ulaşarak eğitim vermeye devam etmiştir. 1962 yılında Robert koleji ile matematik derslerini verdikten sonra Çeşitli yurtdışı eğitimleri ile tekrar kendini geliştirmek için çabalamıştır. 1967 yılında Orta Doğu teknik Üniversitesi’ni tercih ederek öğretmenlik vazifesine başlamıştır. 1980 yılında emekliye ayrılan Cahit Arf, TÜBİTAK’ın araştırma merkezinde göreve başlayarak çeşitli başarılı eğitmenlikleri sonucunda TÜBİTAK Bilim Ödülünü almaya hak kazanmış kıymetli bir bilim insanıdır.
Matematik alanında tarihte önemli bir isim olmasının nedeni, bazı önemli matematik buluşları yaratmasıdır. Özellikle sentetik geometri konusunda cetvel-pergel yardımı alınabileceği ve problemlerin bu şekilde çözülebileceği ile ilgili yaptığı çalışmalar, matematiğe ayrı bir perspektif sunmuştur. Arf halkaları ve Arf değişmezi gibi konuları literatüre katarak Hasse-Arf Teoremi adında önemli matematik buluşları vardır. Çalışmaları detaylı bir şekilde incelenmeye değer ve bilim hakkındaki görüşleri araştırılmaya değer ölçüdedir. 1997 yılında kalp rahatsızlığına artık dayanamayıp vefat etmiştir. Yaşama gözlerini yumduktan sonra günümüze kadar hayatı ve buluşları matematik alanı çerçevesinde keşfetmeye heyecan uyandırıcı bir nitelik taşımıştır
kolay gelsinn :))
Thank you for visiting our website wich cover about Matematik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.