Sagot :
Cevap:
Cismin L noktasındaki kinetik enerjisi 400J olarak bulunur.
Açıklama:
Eğer bir cisim, kendisine uygulanan kuvvet doğrultusunda yol alıyor ise o cisim üzerinde “fiziksel anlamda bir iş” yapılmıştır. Sembolü “W” ve birimi de “Joule (J)” olan iş, şu bağıntı yardımıyla hesaplanır: W = F x s (İş = Kuvvet x Alınan yol)
Bu bağıntı yardımıyla sorumuzu çözeceğiz. Yorum yapmakla başlayalım. Yatay ve sürtünmesiz yüzeyde duran, ilk hızı 0 olan bir cisim verilmiş. Bu cisme 20N’lık sabit bir F kuvveti uygulanıyor ve cisme 20m’lik bir yol aldırılıyor. O hâlde, hiç şüphesiz ki, bu F kuvveti bu cisim üzerinde bir iş yapmıştır.
Bu cisme, F kuvvetiyle aynı doğrultuda başka herhangi bir kuvvet etki etmediğine göre F kuvvetinin yaptığı iş -aynı zamanda- net işe eşittir. Eğer bir cisim üzerinde “net bir iş yapılıyorsa o cisim ‘enerji kazanır’”. O hâlde bizim cismimiz de bir enerji kazanacak, ki bu enerji de “kinetik enerji” olacaktır. Cismin kazanacağı enerji ile cisim üzerinde yapılan net iş eşit olduğuna göre L noktasında cismin kinetik enerjisi:
Wnet = ΔΕ = F x s => EkinetikL = 20N x 20m = 400J olarak bulunur.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.