12. sınıf web tasarım staj defterini dolduran veya yardımcı olacak varmı acill​

Sagot :

Cevap:

Açıklama:

İşlemciyi ana kart üzerinde monte etmek

Anakartınıza uygun işlemciyi aldıktan sonra, işlemciyi anakarta takmak için anakartın işlemci söketinde pinlerin yuvasının zarar görmemesi için yerleştirilen plastik parçayı çıkarın ve işlemciyi yuvaya düzgün oturtmak için işlemcinin iki tarafında bulunan çentiklere göre işlemciyi anakarta takın ve anahtarı kapatın.

İşlemciyi taktıktan sonra işlemci üzerine bir mercimek kadar termal macun sürün ve macunu çok ince bir tabaka halinde işlemci üzerine dağıtın. Sonra işlemci soğutucusunu işlemci üzerine yavaşça oturtup soğutucunun ayaklarını anakarta sabitleyin.

İşlemciyi ana kart üzerinde monte etmek

Bellek modüllerini ana kart üzerine monte etmek

Bellekler anakarta uygun olmalıdır. Şu anda piyasada üç tip bellek vardır: SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM. Kullanılacak belleğin tipi anakartın yongaseti tarafından belirlenir.

Bellek modüllerinin altında bellek yuvalarına uygun gelen bir çentik vardır. Bu çentik SDRAM, DDR SDRAM ve RDRAM’lerde farklı yerlerdedir.Belekleri zaten yanlış takamazsınız, ancak takmadan önce bellek modüllerini yuva ile aynı hizaya getirmelisiniz. Bundan sonra belleği yavaşça yuvaya doğru bastırın. Burada dikkatli olmalısınız, çok fazla bastırırsanız anakartın içerisindeki veri hatlarına zarar verebilirsiniz. En iyi yöntem önce bir tarafı, daha sonra diğer tarafı bastırmaktır. Bir taraf tam olarak oturtulduğunda bir çıt sesi duyacaksınız, anahtar çentiğin üzerine kapanacaktır. Bellekleri dışarı çıkartmak için anahtarları yanlara açmak ve bellek modüllerini elle dışarı çekmek yeterlidir.

bellek modüllerini ana kart üzerine monte etmek

Ana kartı kasa içerisine monte etmek

Ana kart üzerinde işlemciyi, İşlemci fanını ve ram i taktıktan sonra ana kartı kasaya monte etmeye geçilebilir. Bilgisayarın en önemli parçası olan ana kartlar, genelde kasa içerisine yatık şekilde monte edilir. Ana kartların üzerinde kasa içerisine monte edilmek üzere ana kartın marka, model ve yapısına göre vida slotu bulunur.

Daha sonra kasada anakartın vidalarının oturtulacağı vida yuvalarının yerleri tespit edilip anakart kasa içerisinde uygun bir şekilde oturtulur ve vidaları takılır.Böylece anakart monte edilmiş olur. Fazladan atılan bir vida anakartın bozulmasına sebep olabilir. Vida yuvaları yerleştirildikten sonra anakart yan panelin üzerine yerleştirilip vidalanabilir

Ana kartı kasa içerisine monte etmek

Genişleme yuvası kartlarını monte etmek

Bilgisayarlarda kullanılan donanımları, harici ve dahili olmak üzere iki farklı gruba ayırılır. Harici donanımlar kasanın dışında kullanılırlar. Dahili donanımları ise ana kart üzerindeki slotlara takılır.

Genişleme kavramındaki temel amaç, ek kartlarla bilgisayara esnek bir şekilde yeni fonksiyonların katılmasıdır.Bu ihtiyaca yönelik çözümler ilk IBM PC’den itibaren her bilgisayarda vardır.Genişleme kartlarının takılması 4 temel adım gerektirir.Sistem ve işletim sistemi ile uyumlu kartın tespit edilmesi.Kartın ve anakartın zedelemeden düzgün bir şekilde monte edilmesi.İşletim sistemi için gerekli sürücülerin temin edilmesi.Bütün kart fonksiyonlarının çalıştığının doğrulanması.

Montaj işlemi sırasında kartı doğru açı ile slota yerleştirin ve bir bağlantı vidasıyla kasaya sabitleyin.Bu şekilde kartın oynamasını ve diğer aygıtlarla temasını önlemiş olursunuz.Tam yerleşmiş bir genişleme kartı, anakart da düzgün takılmışsa, bilgisayarın arkasına hizalı bir şekilde oturacaktır.Eğer kart düzgün oturtulursa, slotun üzerinde temas kısmı da hiç geyecektir.

Genişleme yuvası kartlarını monte etmek

İç donanım sürücülerini monte etmek

Anakart üzerindeki genişleme yuvarlarına takılan kartlara iç donanım kartları denir . Önceleri anakartlar üzerindeki slotların sayısı çok olurdu. Günümüzde ise onboard teknolojisinin gelişmesiyle daha az genişleme yuvasına ihtiyaç duyulmasına sebep oldu.

İç donanım sürücüleri ekran kartı ,Ses kartı,Ethernet Kartı, Fax-Modem Kartı ve TV Kartlarıdır.Ses kartları ve Ethernet kartları günümüzde genellikle anakart üzerinde tümleşik şekilde gelmektedir. Bilgisayarda tümleşik olarak gelmeyen donanım kartları anakarttaki genişleme yuvası sayısının müsaade ettiği kadar eklenebilir. Ekran ve Ses Kartlarını Monte etmek için öncelikle Kasa üzerinde kartın takılacağı slotun kapağı çıkartılır.Kart Slota Doğru bir şekilde yerleştirir ve en son karta bastırılarak yerine oturması sağlanır. Eğer takılacak bir slotunuz kalmamışsa USB portlarından harici olarak ekleyebilirsiniz.

İç donanım sürücülerini monte etmek

Dış donanım birimlerinin bağlantılarını yapmak

Bilgisayar bölümü okuyan her öğrencin staj defterinde olması gerek konulardan biri olan dış donanım birimler ve bağlantılarını yapmak konusu sizlerle paylaşıyoruz .Dilerseniz staj defterinize yazarken donanım birimlerinin tanımlarını, görsellerini ekleyebilirsiniz.

Dış Donanım Birimlerinin Tanımı:

Bilgisayarın iç donanımı ve doğrudan bir parçası olmayan, ancak bilgisayara daha sonradan çeşitli portlar veya bağlantı kablolarıyla vasıtasıyla bağlanan cihazlara dış donanım birimleri denir. Klavye, fare, monitör,WebCam, tarayıcı, usb bellekler, harici hardiskler ,yazıcı, kart okuyucu, dış donanım birimlerine en iyi ve en kolay örneklerdir.

Dış Donanım Birimlerinin Bağlantılarını Nasıl Yapılır? :

Klavye: Klavyenin Bilgisayar kasasına bağlanacağı PS/2 ve USB olmak üzere iki bağlantı noktası vardır ve bunların üzerinden bilgisayara bağlanır.

Fare(Mouse): Fare, PS/2 ve USB olmak üzere iki bağlantı noktası üzerinden bilgisayara bağlanır.

Monitör: Monitörler , ekran kartlarına bağlanırlar bu yüzden aralarında uyumluluk olması birbirlerini desteklemesi gerekmektedir.Günümüzde DVI ve D-SUB tipi çıkışlar vardır. Monitörü kasaya DVI VGA HDMI kablolarıyla bağlayabiliriz.

Yazıcılar: Nokta vuruşlu yazıcılar genellikle LPT portu adı verilen paralel port üzerinden bilgisayara bağlanır. Diğer yazıcılar ise USB üzerinden bağlanmaktadır.

Kamera(WebCam): Günümüzde USB üzerinden bağlanmaktadır.

Usb bellekler, harici hardiskler: USB portu üzerinden bağlanmaktadır.