su ve hava direncini açıklayınız

 



Sagot :

Hava Direnci ve Su Direnci

Bir kâğıt mendil ile mendil paketini yukarıdan aynı anda bıraktığımızda paket yere daha erken düşer. Kâğıt mendil havadaki sürtünmenin etkisiyle yere daha geç düşer. Havadaki sürtünme kuvveti pakete de etki etmektedir. Ancak havadaki sürtünme kâğıt mendili paketten daha çoketkiler. Havadaki sürtünmenin en çok etki ettiği araçların başında otomobiller gelmektedir.

Havadaki sürtünmeye hava direnci denir.

Hava direnci cisimlerin hareket yönünün tersi yöndedir. Bu nedenle cisimlerin hareketini yavaşlatır. Hava direnci temas gerektiren bir kuvvettir.

Bir cismin hızı arttıkça hava direnci de artar.

su direnci 
Su yapıları, su kaynaklarındaki suyu kontrol altına alarak, suyun çeşitli amaçlar için kullanılmasını sağlayan çok önemli yapılardır. Tesis yetersizliği nedeniyle su kaynaklarımızın potansiyelinden yalnızca % 35 oranında yararlanabilmekteyiz. Türkiye'de yapımı süren ve planlama aşamasında olan çok sayıda baraj ve hidroelektrik santral bulunmaktadır. Son yıllarda küçük ölçekli HES yapıları da büyük önem kazanmıştır. Türkiye su kaynakları bakımından oldukça zengin bir ülke olmasına rağmen, su yapıları ile ilgili olarak yazılmış Türkçe kitap sayısı çok azdır. Kitap, bu eksikliğin giderilebilmesine bir katkıda bulunmak için hazırlanmıştır. Kitabın içeriğini barajlar, savaklar ve su kuvveti tesisleri oluşturmaktadır. Su mühendisliğinin çok önemli bu üç konusunda mümkün olduğunca ayrıntılı bilgiler, çözümlü problemlerle birlikte verilmiştir. Kitabın hazırlanmasında, uzun yıllar boyunca Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Su Yapıları dersi veren yazar, ders notlarından ve yerli yabancı kaynaklardan yararlanmıştır.

 

hava direncii:

va Direnci

Hava direnci, hava içerisinde hareket eden cisimlere hava tarafından uygulanan ters yönlü, sürtünmeden kaynaklanan kuvvettir. Hava, herhangi bir cisme her yönden baskı yaparak, değişik yönlerden farklı kuvvetler uygular. 
Baskı uygulanan cismin yoğunluğu eğer havanın kinden düşük ise (uçan balonlarda olduğu gibi), bu durumda havanın kaldırma kuvveti nedeniyle cisim yukarı doğru yükselir.

Havanın bu kaldırma kuvvetinden uçaklarda faydalanmaktadır. Özellikle motorsuz uçaklar (planör) havanın kaldırma kuvveti sayesinde havada kalarak uçuşlarını gerçekleştirmektedirler.

Hava direncinden olumlu olarak yararlanan diğer bir araç paraşütlerdir. Hava direnci olmasa paraşüte yeteri kadar hava vurmaz böylece daha hızlı şekilde yere doğru inerdi.

Hava direnci olmasaydı bazı araçlar daha rahat giderek yakıt tüketimini azaltacaktır. Bazı savaş uçakları, özellikle uçak gemilerine inenler yavaşlamak için arkalarında açılan paraşütü kullanır. Hava direnci olmasaydı uçaklarda yön kontrolü olmaz, daha hızlı ve daha kontrolsüz bir şekilde inerdi.

Bazı yelkenli teknelerde de havadan yararlanamayıp hareket edemeyecekti.