Bana çok acil kurallarına uygun bir dilekçe yazılması lazım şimdiden çok teşekkür ederim yazana

Sagot :

⚓Merhaba⚓

Dilekçe Nedir?

Anayasamızın 74. maddesi ile dilekçe yazma koruma altına alınmış olan bir haktır. Vatandaşlarımızın tamamı istek ve şikayetlerini sunacakları bir dilekçe ile kamu kurumlarına bildirme hakkına sahiptir. Kişilerin ister resmi ister özel olsun, ilgili kurum ve kuruluşların yetkili makamına yönelik, yazılı olarak, talep veya şikayetlerini iletmiş oldukları imzalı belgeye dilekçe denir. Tek kişi tarafından dilekçe oluşturulabileceği gibi bir topluluk tarafından da oluşturulabilir.

Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçemizde bulunması gereken zorunlu unsurları 6 başlıkta sayabiliriz. Bunları; tarih, makam adı, konu metni, imza, dilekçe sahibinin adı ve soyadı, dilekçeyi yazan kişinin imzası şeklinde sıralayabiliriz. Gelin şimdi bir dilekçenin genel olarak nasıl yazılacağına bakalım:

Öncelikle düz, çizgisiz beyaz kağıt edinmemiz gerekir. Bu kağıdın A4 boyutlarında olması iyi olur. Bilgisayar, daktilo vb. araçlar kullanılabileceği gibi elle de yazılabilir. Dilekçenizi elle yazacaksanız, tercihen mavi veya siyah renkli mürekkebe sahip kalemleri kullanmanızı öneririz. Dilek veya şikayet hangi kurumu, makamı ilgilendiriyorsa; başlık kısmı ona hitaben oluşturulmalıdır. Dilek veya şikayet, metin kısmında sade ve açık bir şekilde dile getirilmelidir. Dilekçe boyunca ciddi ve saygılı bir dil, üslup kullanmalısınız. İletilen dilek veya şikayet hukuka uygun olmalı, somut olaya ilişkin deliller gösterilmeli, gerekçeler ortaya konulmalıdır.

Dilekçenizde üst makamın bilgilendirilmesi amaçlanmışsa; metin (durumu bilgilerinize arz ederim) şeklinde bitirilmelidir. Amacınız üst makamın bir sorunu çözmesiyse; (Gereğini saygılarımla arz ederim) şeklinde bitirilebilir. Bir işlem için icazet alınması gerekiyorsa; metninizi (İzninizi saygılarımla arz ederim) şeklinde sonlandırabilirsiniz. Metnin sonunda yer ve tarih belirtilmelidir. Dilekçenin sağ alt kısmına dilekçe sahibinin adı ve soyadı belirtilmek suretiyle imzasını atması gerekmektedir. Son olarak; dilekçenize eklenmesi gereken evraklar varsa, bu belgeler dilekçenin en son kısmında (Ekler) başlığı adı altında maddeler halinde belirtilmelidir.

Dilekçe Örnekleri

İstifa Dilekçesi Örneği

İstifa dilekçesi işçinin tek taraflı olarak iş akdini sonlandırdığı dilekçedir. İstifa dilekçesi verildiğinde kıdem tazminatı alınamayacağına dair yaygın bir kanı varsa da bu düşünce yerinde değildir. İşçinin işten çıkışı için haklı fesih nedeni teşkil eden bir husus varsa, işçi kıdem tazminatı alarak işten ayrılabilir. Haklı sebeplerin neler olduğu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için işçi hakları konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Tazminat hesaplama sayfamızdan ise alabileceğiniz kıdem tazminatı miktarını hesaplayabilirsiniz.

………………………… ŞİRKETİNE

../../…. tarihinden bu yana çalışmakta olduğum şirketinizden bugün itibarıyla ayrılıyorum. Kıdem tazminatı ile her türlü işçilik alacaklarım saklıdır.

Gereğinin yapılmasını arz ve talep ederim.

İsim :

İmza :

Tarih :

Başarılar dilerim...

En iyi seçersen sevinirim...

#BenErcan