tuzun özellikleri tuzun oluşumu ve tuzun yaygın kullanım alanları proje ödevi 10. sınıf kimya 4 sayfa

Sagot :

Cevap:

>Özellikleri;

Tuz, kimyada, bir asitle bir bazın tepkimeye girmesi neticesinde meydana gelen maddedir.Tuz, asitteki eksi yüklü iyonla (anyon) bazdaki artı yüklü iyondan (katyon) meydana gelir. asitle baz arasındaki nötralleşme tepkimesi esnasında tuz ve su açığa çıkar. Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.

Tuzun şeffaf ve renksiz bir formu vardır. Belirli koşullar altında suda çözünür. Tuz aynı zamanda higroskopiktir, yani nemli atmosferlerdeki nemi emebilir (% 75'in üzerinde bağıl nem veya kurur). 801 ° C'de erir.

Tuzun şeffaf ve renksiz bir formu vardır. Belirli koşullar altında suda çözünür. Tuz aynı zamanda higroskopiktir, yani nemli atmosferlerdeki nemi emebilir (% 75'in üzerinde bağıl nem veya kurur). 801 ° C'de erir.Tuz, ona bir kristal yapı formu veya beyaz kristal toz veren, kesin bir şekilde sıralı molekül oluşumuna sahiptir.

Tuzun şeffaf ve renksiz bir formu vardır. Belirli koşullar altında suda çözünür. Tuz aynı zamanda higroskopiktir, yani nemli atmosferlerdeki nemi emebilir (% 75'in üzerinde bağıl nem veya kurur). 801 ° C'de erir.Tuz, ona bir kristal yapı formu veya beyaz kristal toz veren, kesin bir şekilde sıralı molekül oluşumuna sahiptir.1,413 ° C'nin biraz üzerinde buharlaşmaya başlar.

Tuzun şeffaf ve renksiz bir formu vardır. Belirli koşullar altında suda çözünür. Tuz aynı zamanda higroskopiktir, yani nemli atmosferlerdeki nemi emebilir (% 75'in üzerinde bağıl nem veya kurur). 801 ° C'de erir.Tuz, ona bir kristal yapı formu veya beyaz kristal toz veren, kesin bir şekilde sıralı molekül oluşumuna sahiptir.1,413 ° C'nin biraz üzerinde buharlaşmaya başlar. Tuz bir elektrolittir. Tuz, suda çözünerek serbest akan iyonlar oluşturur ve suyun elektriği iletmesini sağlar.

>Oluşumu;

Tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir. Bir asidin bir baz ile reaksiyona girmesiyle üretilen kimyasal bir bileşiktir. Tuz, iki zıt yüklü iyondan oluşur; bir bazın pozitif iyonu (katyonu) ve bir asidin negatif iyonu (anyon).

Tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir. Bir asidin bir baz ile reaksiyona girmesiyle üretilen kimyasal bir bileşiktir. Tuz, iki zıt yüklü iyondan oluşur; bir bazın pozitif iyonu (katyonu) ve bir asidin negatif iyonu (anyon).Genellikle tuz, sodyum ve klorürden (NaCl) oluşan sofra tuzu anlamına gelir. Genellikle tuz, bir metalden (Na1 +) pozitif iyonlardan ve metal olmayan birinden (CI1-) negatif iyonlardan oluşur. 

Tuz Nasıl Birbirine Bağlanır?

Tuzun nasıl birbirine bağlandığını anlamak için öncelikle iyonların nasıl oluştuğunu anlamanız gerekir. İyonların oluşmasının iki yolu vardır.

Pozitif iyon: Bir atom elektron kaybettiğinde katyon haline gelir. Negatif yüklü bir elektron kaybederek atom pozitif hale gelir.

Negatif iyon: Bir atom, bir anyon haline gelmek için bir elektron kazanabilir; bu, kimyagerlerin genellikle söylediği gibi sekizli kuralı nedeniyle olur. Bu, bir atomun sekiz değerlik veya dış elektronlarla kararlılık elde edebileceği anlamına gelir. Bir iyon oluşturmak için elektron kaybetmek veya kazanmak bunu başarmanın bir yoludur.

Böylece, metal sodyum gaz halindeki klorürle karşılaştığında, ikisi de iyon oluşturur ve bir reaksiyon gerçekleşir. Sonuç olarak, sodyum pozitif bir yük kazanır ve iki zıt yüklü iyon birbirine bağlanır. 

>Kullanım alanları;

Evet, muhtemelen bilmiyorsunuz ama tuzun 14 bin kadar farklı kullanımı vardır (Mark Kurlansky - Tuz, İnsanlığın Tuzlu Tarihi) ve bu kadar önemli, bu kadar değerli bir madde daha bulmak kolay değildir. Bazı şeyler gibi tuz da ancak eksik olduğunda hissedilen, yaşamımızdan çıktığı anda değeri anlaşılan maddelerden biridir ve normal koşullarda pek de önemsenmez. Hatta fark edilmez bile. Oysa tuz olmadan dünya üzerinde yaşamın olması bile mümkün değildir. Hiçbir canlı türü tuz almadan uzun süre varlığını sürdüremez. Ve bilinen 14 bin çeşit kullanımı ile tuzsuz bir yaşam düşünülemez.

Kimya endüstrisindeki ürünlerin %50'den fazlasının yapımında tuz ana bileşendir. Tuz aynı zamanda cam, kâğıt, kauçuk ve tekstil sanayinde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra, gerek endüstri gerekse evsel su yumuşatma sistemlerinde tuz kullanımı mevcuttur. Tuzun en yaygın kullanımı da gıda bileşenlerindedir.

İnsan vücudu tuz üretme yeteneğine sahip olmadığından günlük alması gereken tuz, çeşitli gıdalara bağlıdır. Avrupa’da üretilen tuzun yaklaşık % 7’si gıda sınıfı tuzdur. Tuz, birçok gıda üretiminde önemli bir teknolojik role sahiptir. Koruyucu ve aroma artırıcı fonksiyonuna ek olarak ekmek, peynir, zeytin, salça, turşu, vb. gıdaların kıvamında da temel dokudur.

>Karayollarında Buz Çözücü

Tuz, yani sodyum klorür Avrupa ve dünyanın birçok yerinde karayollarında buz çözücüsü olarak kullanılan bir maddedir. Tuz, buz ve kara uygulandığında daha düşük donma sıcaklığına sahip tuzlu su oluşturur. Bu ayrıca, daha önce oluşmuş buzun yayılmasını da önleyen etkili bir yöntemdir. Teorik olarak genellikle -15°C’ ye kadar etkilidir ancak daha düşük sıcaklıklarda da kullanılabilir.

Su Arıtma;

Sert su, başta kalsiyum ve magnezyum olmak üzere çözünmüş mineralleri içerir. Sert suya en bilinen örnek, evlerimizde kullandığımız musluk suyudur. Kalsiyum ve magnezyum mineralleri, çaydanlık ve su ısıtıcı yüzeylerinde katmanlaşarak birikir. Sert su ile ilgili problemler suyu yumuşatacak minerallerin eklenmesiyle giderilebilir. Eklenen su yumuşatıcılar, iyon değişim süreci üzerinde çalışır. Esas itibariyle bu süreç kalsiyum ve magnezyum minerallerinin milyonlarca negatif yüklü reçine yatağından geçmesinden ibarettir. Daha sonra reçine yatağı mineralleri uzaklaştırmak için yıkanır ve yeniden kullanılır. İşte bu aşamada tuz, iyon reçinesi rejenarasyonu için kullanılmaktadır.

Kimyada Kullanımı;

Tuzu en çok tüketen kimya sanayisidir. Yeryüzünde en yaygın olarak bilinen kimyasal element olan Klorür, PVC gibi her gün kullanılan binlerce hayati ürünün ve son derece etkili bir mikrop öldürücünün de bileşenidir. Kostik soda solüsyonu, hamur ve kâğıt gibi birçok sanayi operasyonunda ve deterjan ile kimyasal işleme sanayisinde temel bileşendir. Ayrıca alüminyum, petrokimya ve tekstil sektöründe de kullanılmaktadır.

Soda külü, eriyiğin sıcaklığını düşürmesinden dolayı cam yapımında kullanılan üç temel maddeden biridir. Soda külü ayrıca; sodyum silikat, sodyum bikarbonat ve sodyum tripolifosfat gibi sodyum içeren birçok ürünün de hammaddesidir. Bunun dışında, kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisindeki üretim sürecinde de kullanılan bir kimyasaldır.

Hayvan Yemi;

Hayvanların da sağlıklı kalması için tuz önemli bir ihtiyaçtır. Hayvanlarda doğru tuz alımı, büyüme, güçlü bir bağışıklık ve üreme sistemi sağlar. Hayvanlar genellikle tarımsal ve ticari hayvancılıkta yemlerden yeterince tuz alamadıklarında beslenmelerini tuz ile tamamlamaları gerekmektedir

Uçak Yakıtı - Katkı Maddesi;

Tuzun en ilginç kullanılma yerlerinden biri de uçak yakıtına eklenmesidir. Uçak yakıtı saflaştırıldıktan sonra içinde en ufak su molekülü kalmaması için tuz ilave edilir.

Açıklama:

☆ İyi dersler ☆

Başarılar dilerim..

*En iyi seçermisin*