Sagot :
geri dönüşüme uygun olmayan atıklar ilk başta ayristirilir. sonra geri dönüşüme uygun olanlar geri dönüşüm fabrikasına gönderilir fiziksel ve kimyasal işlemlere tabii tutulur. bu işlemlerin ardından geri dönüştürülebilir atıklar bir dizin islemlerden geçerek ham madde haline gelir ekonomiye katkı sağlanır . örnek olarak kağıtlar toplanır preslenir yani sıkıştırılır paketlenir fabrikada ince ince kıyılır ve kimyasal maddeler sayesinde hamur gibi olur. kısacası bu camlar da aynı kırılır tekrar cam madde olması için içine kum eklenir ısıtılır şekil verilir
# merhaba efenim
Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?
Geri dönüşüm işlemi dört aşamada gerçekleşir.
1- Kaynakta ayrı toplanması
Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayrılarak biriktirilir.
Ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı olarak oluştukları yerlerde ayrı olarak biriktirilmesi zorunludur.
Ambalaj atığı üreticileri, ambalaj atıklarını, bağlı bulundukları belediyenin ambalaj atıkları yönetim planına uygun olarak, ayrı biriktirmek ve belediyelerce belirlenen şekilde belediyenin toplama sistemine veya atık getirme merkezlerine vermekle yükümlüdür.
Kaynağında ayrı toplama uygulamalarında, tüketicilerin evlerinde ya da işyerlerinde evsel atıklardan ayrı olarak biriktirdikleri ambalaj atıklarının düzenli olarak belediyeler ya da anlaşmalı oldukları Lisanslı Toplama Ayırma Tesisleri tarafından alınması gerekmektedir. Ayrı Toplama Uygulamalarında, ambalaj atıklarının ayrı toplanabilmesi için konteynır, kumbara, iç mekân kutuları ve geri kazanım torbaları gibi ekipmanlar kullanılmaktadır.
2- Sınıflama
Kaynağında ayrı toplanan atıklar, toplama ayırma tesisleri tarafından cinslerine göre (kağıt, metal, cam, plastik, kompozit vb.) sınıflandırılır.
3- Değerlendirme
Kaynağında ayrı toplandıktan sonra cinslerine göre ayrılan atıklar, geri dönüşüm tesislerinde fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra hammadde olarak ekonomiye geri döner.
4- Yeni ürünü ekonomiye kazandırma
Geri dönüştürülen malzeme yeni bir ürünün üretiminde kullanılır ve yeniden hayat kazanır.
Geri Dönüşümün Faydaları
Geri dönüşüm ile doğal kaynaklar korunur, enerji ve su tasarrufu sağlanır. Karbon salımı azalır. Geri dönüşüm sayesinde düzenli depolama tesislerine giden atık miktarı azaldığı için çöp depolama alanlarının kullanım ömrü uzar.
Geri dönüşüm geleceğe yatırım yapmamıza yardımcı olur, istihdam sağlar, bununla birlikte ekonomiye katkı sağlar.
Geri Dönüşebilen Maddeler
< Kimyasal atıklar
< Cam
< Kağıt
< Alüminyum
< Plastik
< Piller
< Motor yağı
< Akümülatörler
< Araç lastikleri
< Kauçuk
< Beton
< Organik atıklar
< Elektronik atıklar
< Demir
< Tekstil
< Ahşap
< Metal
BAŞARILAR DILERIM
eski opti:))
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.