Sagot :
Hekimlerin sultanı olarak tanınan İbn-i Sina kimdir? Asıl adı Ebu’l Ali el Hüseyin bin Abdullah İbn-i Sina olan hekimler hekimi, 980 yılında günümüzün Özbekistan sınırları içinde yer alan Buhara şehri yakınlarındaki Afşana köyünde dünyaya gelir. İbn-i Sina’nın babası Samanoğulları Sarayı’nda kâtiplik yapar ve İbn-i Sina 10 yaşına kadar babasından mantık, edebiyat, felsefe, doğa bilimleri, fizik, geometri ve matematik dersleri alır. 10 yaşından sonra İbn-i Sina’ya bu dersler o dönemin ünlü bilginleri arasında yer alan Natili ve Zahit İsmail tarafından verilir.
Daha 10 yaşlarında iken Kuran-ı Kerim’i ezberleyen İbn-i Sina, tıp konusunda yazılan o dönemin tüm kitaplarını okur. Daha çok tıp ve felsefe alanlarında tanınmasına rağmen İbn-i Sina hemen hemen tüm bilim dallarında fikir sahibidir. İbn-i Sina Türk mü, sorusu onunla ilgili en sık sorulardan biridir. İbn-i Sina Buhara’da doğmuş olmasına rağmen Türk kökenlidir. Bazı kaynaklarda İbn-i Sina İranlı olarak da geçmektedir.
17’si tıp alanında olmak üzere 160’ın üzerinde İbn-i Sina kitapları bulunur.
İbn-i Sina eserleri arasında El-Şifa, Al-Kanun fi’t- Tıp ( Tıp Kanunu), El-Necat ve El-İşarat ve Tenhibat başı çeker. İlk Latinceye çevrilen kitapları Metafizik ve Kitab el-Nefs’tir. İbn-i Sina şifa kitabı ortaçağda Sufficientia olarak bilinen, mantık, psikoloji, tabi bilimler, metafizik ve fiziği de içeren on sekiz bölüme sahip geniş kapsamlı bir eserdir.
İbn-i Sina hayatı ve eserleri arasında özel bir yere sahip olan El Hikmet’ül Aruziye, hekim tarafından 21 yaşında sarayda geçirdiği ve kütüphaneden öğrendiği tüm ilimleri içine toplayan bir eserdir. Gezgin bir hayat sürdüğü dönemlerde dört ay zindanlara atılan İbn-i Sina El Hidayet kitabını yazar. Yine zindanlarda ortaya çıkan İbn-i Sina eseri Haya bin Yakman ve Kulunç, ileride Robinson Cruise adlı esere esin kaynağı olur. İbn-i Sina ve eserleri halen güncelliğini koruyan bilgileri ile tıp dünyasına yön vermektedir.
başarılar
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.