Sagot :
Belki de çağımızın hemen hemen en önemli sorunlarından biridir : "çok okuyan mı bilir, çok gezen mi?". Kimine göre çok okuyan kimine göre çok gezen çok bilir. Ben, çok okuyanların daha çok şey bildiğini düşünüyorum.
Eski zamanlara gidelim mesela. Savaşların, imkanın olmadığı zamanlara. İnsanlar bir yer gezemiyordu ki adam akıllı. Keza bilim insanları bile gezmiyordu fazla. Çoğu bilim adamı nasıl bilim adamı oldu? Albert Einstein, Nikola Tesla, Stephen Hawking, Edison, Pisagor vs. bir sürü bilim adamı bir şeyleri araştırarak bilgi sahibi oldular. Kütüphaneden aldıkları kitaplarla bilime katkı sağlamaya, insanlığa bir araç olmaya çalıştılar hep hayatları boyunca. Kimisi başarılı oldu kimisi olamadı ama şu bir gerçek ki, öğrenilen çoğu bilgi kitaplarda gizli. Ha şunu da söylemeden geçmeyeyim ki her okuyan da alim olmuyor ne yazık ki. Ne okuduğunu bilmek, okuduğunu anlamak bu işin asıl püf noktası.
Artık gezmelere bile para vermeye gerek kalmadı. Okuduğumuz çoğu kitapta yapılan betimlemeler, güzel söz sanatları o yeri en iyi şekilde tarif ediyor sizi gezdirmişçesine. Bir yere gitmeden internetten okuduğumuz bilgilerle bile bilgi sahibi olabiliyoruz. Kur'an-i Kerim'de bile inen ilk ayet, "oku!" ayetidir. Neden okumalıyız, neden? Çünkü okuyan bilir, öğrenir. Eskiden olmayan imkanlarla yoktan var etmek zordu. Herkesin kitap alacak durumu yoktu. Şimdi de herkesin durumu var fakat kimsenin kitap okumaya ayıracak en ufak zamanı yok :) Hayat garip, geriye giden bir nesil ve sadece gezmenin bize yarar sağlayacağını zanneden bir zihniyet. Çünkü kitaplar insanın aynasıdır, içindekinin yansımasıdır. Düşüncelerin haykırışlığıdır, fikirlerin özgürlüğüdür. Neden hep bize "oku" tavsiyesi veriliyor? Çünkü okumak gerçek bir sanattır, okumaktan yaratmak gerçek faydadır.
Cümlelerimi son olarak şu sözle bitirmek istiyorum :
Bir kitap, içimizdeki donmuş denize indirilmiş bir baltadır. [Franz Kafka]
İyi Ödevler.
ℳerhαbα
=>Bütün insanların en çok tartıştığı sorulardan biri:Çok okuyan mı bilir çok gezen mi? Şimdi biz çok okuyan biliri savunacağız.
- Eski zamanlarda imkanlar dolayısıyla çok gezilemiyordu.Savaşlar,yoksulluk bunların en başında yer alıyor tabii.O dönemde insanların para sıkıntısı olduğu için zor yemek yiyebiliyorlardı gezmeye fırsatları bile yoktu.Hatta en ünlü bilim insanları bile doğru düzgün gezemiyordu.Ama çoğu ünlü bilim insanları okudu.Okuyarak yeni bilgiler öğrendiler.Bizlere paylaştılar okumak ne kadar önemli.Hatta dinimizde bile Hz. Muhammed'e Cebrail tarafından gelen ilk vahiy "okudur." Dinimiz bile okumaya ne kadar önem veriyorlar.Bizimde okumamız gerekmez mi?Ama her okuyanda alim olmuyor.Bazı insanlar sadece boş gözlerle okuyor.O yazılanları hiç düşünmüyorlar,anlamıyorlar.Mesela neden şair böyle yazmış neden böyle düşünmüş anlayarak okumalıyız.Tabii ki bir şeyler öğrenmek,bilmek biz insanlar için çok gereklidir.Bunun için okumalıyız.Okumak bizler için çok özel ve önemli bir şey olmalıdır.Bir başka sorunumuz ise şu anki zamanda.İnsanlar kitap okumayı gereksiz buluyor çok gezen bilir düşüncesindeler tabii ki gezmekte önemli ama okuyarak oturduğun yerde bilgi sahibi olabilirsin eğer bu z/hn/y/t değişmezse çok kötü sonuçlar doğabilir.Eskiden insanlar maddi durumu kötü olduğu için okuyamıyor,kitap alamıyordu.Şimdi ise çoğu insanın maddi durumu yerinde ama kimse kitap okumuyor.Dinimizin bile bu kadar önem verdiği bir şeye biz insanlar neden önem vermiyoruz?Herkes okumanın gereksiz bir şey olduğunu zaten gezebileceğini düşünüyor.Ama çok yanlış neden gezilere o kadar para ödüyorlarda sadece bir kitap alıp okumuyorlar.Çünkü insanlar hep böyle kolaya alışmış.Fakat okumak her şeyin önünde gelir.Okumak bir sanattır.Bu Dünyadaki en güzel hislerden biridir okumak.
⋆Münazara nedir?
Bir konuda zıt fikirleri tartışmaktır.Tartışma saygı çerçevesinde olur.Ve belli kuralları vardır.Gruplar birbirlerinin fikirlerini saygılı olmaları gerekir.
Önemli
- Münazaradan önce hazırlık yapılması gerekir.Sorulacak olan sorulara önceden hazırlık yapmak çok önemlidir.
- Düşünceler kısa ve anlaşılır olmalıdır.Münazarada konu dışına çıkılmamalıdır.
- Oradaki başkanın dediklerine dikkat etmeliyiz.
- İki takımda birbirlerine saygılı olmalıdır.
❦OptiTim
♡
Thank you for visiting our website wich cover about Türk Edebiyatı. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.