İBN-İ SİNA MATEMATİK İLE İLGİLİ ÇALIŞMALARI UZUNCA YAZINIZ !!

Sagot :

Cevap:

İbn-i Sina (Latince adıyla Avicenna), 980-1037 yılları arasında şim­diki Özbekistan’da yaşadı. İbn-i Sina, Fars kökenli bir filozof ve he­kimdir; İslamiyet’in Altın Çağının en önemli kişisi olarak kabul edilir. 450 eserinden 150’si felsefe ve 40’ı tıp üzerine olmak üzere yaklaşık 240’ı hayatta kalmayı başardı. Onun düşünce biçimi birçok erken dönem Avrupalı ​​akademisyeni etkiledi. Bu da kendisinin, şimdiye kadar yaşamış en önemli kişiliklerden birisi olarak kabul edilmesine neden oldu.

Günümüzde İran’ın Hamadan kentindeki Bu-Ali Sina Üniversitesi, 1952’de onun adına inşa edilen bir mozoleye ve müzeye ev sahipliği yapıyor. Buhara müzesinin dışında da onun adına dikili bir anıt bulunuyor.
İbni Sina, daha çocukluğunda, şaşırtıcı bir zeka ve hafıza örneği göstermişti. Önce babasından daha sonra da dönemin ünlü bilginlerinden mantık, matematik ve gökbilim öğrenimi gördü. On yaşındayken geometri, hukuk, felsefe ve mantık öğrendi. Kendi başına teoloji, fizik, matematik çalıştı. Özellikle tıp bilgisi üzerine yoğunlaştı. 18 yaşına geldiğinde bilinen bütün bilimlere hakim hale gelmişti. O yıllarda Buhara Emiri Nuh İbni Mansur’ un bir türlü iyileştirilemeyen hastalığını tedavi etmeyi başardı. Başarısına karşılık sarayın kütüphanesinde çalışma iznini aldı. Bu vesileyle bilgilerini genişletme fırsatı buldu. 22 yaşına geldiğinde, devrin sultanlarının politik kararlarını vermeden önce danıştıkları bir kişi konumuna gelmişti.

Adım adım açıklama: