Sagot :
Cevap:
Hem tamlayan hem de tamlananın tamlama eklerini almış olduğu tamlama türüdür. Bir tamlamanın belirtili isim tamlaması olarak kabul edilmesi için iki isimden oluşması gerekmektedir. Tamlayan (1. isim) hem de tamlanan (2. isim) tamlama eklerini almış olduğu isim tamlamasıdır. Belirtili isim tamlamalarında, tamlanana sorduğumuz “kimin, neyin?” sorularıyla tamlayanı bulabiliriz. İsim tamlaması olması için;
İki tane isimden oluşması,
Her iki isim de tamlama eklerini almış olması yani birinci isim tamlayan eklerini (ın,in,un,ün), ikinci isim de tamlanan ekini (ı,i,u,ü) alması gereklidir.
ÖRNEK: Duvar-ın üst-ü, Okul-un yol-u, telefon-un kab-ı
2- Belirtisiz İsim Tamlaması
Tamlayanın ek almadığı, sadece tamlananın ek aldığı tamlamalar “Belirtisiz İsim Tamlaması” olarak adlandırılır. Belirtisiz isim tamlamalarında, tamlayan ile tamlanan yer değiştiremez ve tamlayan ile tamlanan arasına başka sözcük giremez.
ÖRNEK: Okul müdür-ü, Matematik Defter-i, Tarih Kıtab-ı
3- Zincirleme İsim Tamlaması
İki ve daha fazla ismi birbirine bağlandığı isim tamlamalarıdır. Zincirleme isim tamlaması, “en az üç ismin birbirini tamlama kuralları çerçevesinde tamamlayarak, bir varlık ya da kavramı karşılar hale gelmesidir.
ÖRNEK: Mehmet-in Kalemi-n- in Uc-u
Yukarıdaki örnekte tamlayan (Mehmet’in kalemi) kendi içinde belirtili isim tamlamasıdır. Bu tamlamaya”-nın” ilgi eklenmiş ve tamlama “ucu” tamlananına bağlanmıştır. Böylece iki tamlama iç içe girerek ve zincirleme isim tamlaması olmuştur.
4- Takısız İsim Tamlaması
Hem tamlayan hem tamlananın ek almadığı tamlama Takısız isim tamlaması olarak adlandırılır.
ÖRNEK: Altın Bilezik, Deri Çanta, Çelik Yay
Açıklama:
Bslki en azından bu yardımcı olur diye düşünüyorum
Thank you for visiting our website wich cover about Türk Edebiyatı. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.