Kolanın nasıl üretildiğini dair bir bilginiz var mıdır?
Varsa paylaşır mısınız?
〰️〰️. ​


Sagot :

Cevap:

Soğuk içecekler arasında pek çok kişi tarafından sevilen bir tür olan kola, günün her anında içi ferahlatması için tercih edilir. Şekerli ve gazlı bir içecek olan kola, beslenme uzmanları tarafından kırmızı kalemde uyarısı yapılan bir sıvı gıdadır. Kola içmenin vücuda olan etkilerinden dolayı kilo alımı ve mide problemleri yaşanabilir. Bu nedenle eğer çok fazla miktarda kola içiyorsanız ölçülü olmanızı önermekteyiz.

Lahmacun, hamburger, pizza, tatlılar ve ana yemeklere eşlik eden gazlı içecek kola piyasada teneke kutularda ve şişelerde satılmaktadır. Eğlenceli anların ve özel günlerin vazgeçilmezidir. Temelde 2 farklı kola türü vardır. Halk arasında sarı ve siyah olarak bilinir. Sarı renkli olan kola türü portakal ya da turuncu meyvelerin özleriyle hazırlanırken; siyah olanda da aroma veren maddeler yer alır. Kola içindekiler sayesinde renk, koku ve tat verme özelliğine sahiptir. Peki, onca insanın severek içtiği kola neyden yapılır hiç merak ettiniz mi?

Kola, diyet beslenmesinde önerilmeyen bir içecektir. Şeker ve asit alımı, kilo vermenize engel olmaktadır. Bu nedenle eğer diyet dönemindeyseniz kola içmekten uzak durmanızı önereceğiz. Sıcak günlerde serinleten bir lezzet arıyorsanız doğal meyve suyu veya meyve dilimli su tercih etmenizi tavsiye ederiz. Katkı maddeler içeren içecekler, kilo alımına neden olur. Zayıflama sürecinde, içecek seçiminde iyi bir tercih yapmalısınız.

Kafelerde, evlerde ve restoranlarda buzdolabında sayısız şekilde bulunan kola nasıl yapılıyor gelin hep beraber inceleyelim!

Kola Kaç Kalori?

kola içinde nelerde vardır

Kola Neyden Yapılıyor?

Adını sıkça duyuran bir kola firmasının yaptığı açıklamaya göre, üretilen kolanın içinde şu maddeler yer alıyor:

Su

Şeker veya fruktoz-glikoz şurubu

Karbondioksit

Renklendirici olarak karamel

Asitliği düzenleyici olarak fosforik asit

Doğal aroma vericiler

Kafein

Kola türleri şekersiz, şekerli ve limonlu olmak üzere üretilmektedir. Üretilen bu kola çeşitleri sevenlerle buluştuğunda, içi ferahlatan bir içecek haline gelir. Kola, gizli ve özel bir formülle üretilir. Gizli formül yıllardır tüketiciyle paylaşılmaz. Formülün açıklanmama nedeni bu içeceğin lezzet sırrının gizemli kalmasıdır. Evde kola hazırlamak istediğinizde, marketten satın alacağınız kola tadını yakalamanız biraz zor olacaktır.

Kola üretilirken neredeyse %85’lik bir oranda su kullanılır. Kalan paylarda ise katkı maddeler bulunur.

Özel cihazlarda su ve şeker güzelce karışır.

Karışan su ve şeker eritilip süzüldükten sonra pastörize edilmek için diğer cihazlara gönderilir.

Son durumdaki sıvının içine karbondioksit eklenir.

Ardından el değmeden gerekli kalite kontrolleri yapılır ve paketlenmek üzere diğer birimlere aktarılır.

Piyasada pek çok kola markası vardır. Hemen hemen hepsi aynı işlemleri uygular ve tüketiciye kendi kola çeşitlerini sunar.

Sosyal medyada kola üzerine yapılan haberlerde kola böceği ve pek çok zararlı maddenin, kola yapımında kullanıldığına dair ifadeler yer almaktadır.

Kola firmaları bu ifadelere karşı çıkar ve kola yapımı için su, tatlandırıcı gibi maddelerin kullanıldığını açıklar.

Böcek ya da zararlı maddelerin üretim ilkesine aykırı olduğunu, böyle bir durumun olmadığını ifade ederler.

Kola İçindekiler Listesi

1 bardak kola içtiğinizde vücudunuza neler aldığınızı merak ediyor musunuz? Şimdi bu başlık altında 1 bardak kolada nelerin bulunduğunu inceleyelim.

1 bardak kolada 36.96 gram karbonhidrat vardır.

1 bardak kola içtiğinizde 149 kalori alırsınız. Eğer diyet beslenmesinde göre besleniyorsanız bu rakam oldukça yüksek olmaktadır.

Ölçülü içmeniz ya da hiç tercih etmemeniz gerekir. Zira, kolanın asit ve şekerli olduğunu hatırlamalısnız.

Kola hazırlanırken su, şeker veya fruktoz-glikoz şurubu, karbondioksit, renklendirici olarak karamel, asitliği düzenleyici olarak fosforik asit, doğal aroma vericiler ve kafein gibi maddeler kullanılır.

Bu maddeler genellikle asitli ve şekerli içeceklerin yapımında yer alan gıda maddeleridir.