Sagot :
Hücre zarından madde geçişi iki genel yolla gerçekleşir. Bunlar pasif taşıma ve aktif taşımadır. Hücre zarından geçen maddelerin enerjiye ihtiyaç duymadan gerçekleştiği taşıma tipidir. Difüzyon, kolaylaştırılmış difüzyon ve ozmos olmak üzere üç farklı şekli vardır.
İYİ DERSLER
Hücre zarından madde geçişleri, hücrenin yaşamını devam ettirebilmesi için şarttır. Çünkü hücre ihtiyaç duyduğu maddeleri almalı ve kendi içinde metabolik olaylar sonucunda oluşan zararlı artıkları dış ortama atmalıdır.
Hücre ile dış ortam arasındaki madde alışverişini hücre zarı sağlar. Hücre zarı madde alışverişinde seçici geçirgen özellik gösterir. Yani hücre zarı; hücre için yararlı maddeleri hücre içine alır, hücre için zararlı maddeleri dış ortama atar, hücre için yararlı maddelerin hücreden çıkışını engeller.
Pasif Taşıma
- Madde moleküllerinin çok olduğu yerden madde moleküllerinin az olduğu yere doğru, her tarafta yoğunluk eşit oluncaya kadar moleküllerin yayılması veya geçişmesi şeklinde olur.
- Pasif taşınmada ATP harcanmaz.
- Enzimler görev almaz.
Kolaylaştırılmış Difüzyon
Kolaylaştırılmış difüzyon, iyonların veya moleküllerin spesifik transmembran integral proteinler yoluyla hücre zarı boyunca pasif taşınmasıdır. Büyük ve çözünmeyen moleküller, plazma zarından taşınmaları için bir taşıyıcı maddeye ihtiyaç duyarlar. Bu işlem herhangi bir hücresel veya harici enerji gerektirmez.
Filtreleme
Filtrasyon, katıları sıvılardan ve gazlardan ayırma işlemidir. Besinlerin vücutta seçici olarak emilmesi, bir süzme örneğidir. Bu işlem herhangi bir enerji gerektirmez ve konsantrasyon gradyanı boyunca gerçekleşir. Böbrekler biyolojik filtreye bir örnektir. Kan, glomerül tarafından süzülür ve gerekli moleküller geri emilir.
Ozmoz
Ozmoz sürecinde, su ve diğer moleküller, diğer maddelerin konsantrasyonunu dengelemek için seçici geçirgen bir zardan geçer. Osmoz, konsantrasyon gradyanından ve sıcaklığından etkilenir. Konsantrasyon gradyanı ne kadar büyük olursa, ozmoz hızı o kadar hızlı olur. Ayrıca sıcaklık arttıkça ozmoz hızı da artar.
en iyi seçersen sevinirim kolay gelsin iyi dersler :)
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.