Monarşi ,oligarşi ,teokrasi ve Cumhuriyet ilkelerini açıklayınız

Sagot :

Merhaba

=> Monarşi, Oligarşi, Teokrasi ve Demokrasi devletlerin yönetim biçimlerine verilen isimlerdir.

1 - MONARŞİ : Devleti yöneten  ve devlet ilgili kararları tek başına  veren bir kişinin olduğu bir yönetim biçimidir. Monarşilerin başka bir adı Mutlakiyet yönetimidir. Bu tip yönetimler genel olarak babadan oğula ya da kızına gibi kan bağı olanlar arasında geçmektedir. İngiltere, Danimarka, Norveç gibi ülkelerde hala sembolikte olsa devam etmektedir.

2 - OLİGARŞİ : Devleti yöneten ve devlet ile ilgili kararları alan bir grup ya da topluluğun olduğu yönetim biçimleridir. Genel olarak tek parti yönetimleri bu tip yönetimlerdir. Çin Halk Cumhuriyeti, Küba gibi ülkelerde yönetimde Komünist Parti bulunur.

3- TEOKRASİ : Dini kuralların günlük yaşam kuralları olarak kabul edilip uygulandığı yönetim biçimidir. Kanunlar ve yasalar ve cezalar dini kurallara göre  uygulanmaktadır. Günümüzde Suudi Arabistan, İran, Endonezya, Vatikan ve İsrail teotratik devlet yönetimi ile yönetilmektedir.

4- DEMOKRASİ : İnsanları kendisini yönetecek olan kişileri ya da kendisini yönetecek olan  kişiyi seçecek olan kişileri seçer. Bu yönetim biçimi dünyada en çok geçerli ola yönetim biçimidir. Türkiye, Yunanistan, Almanya gibi ülkeler demokrasi ile yönetilen ülkelerdir.

Monarşi : Monarşi, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir.

Oligarşi : Oligarşi, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir.

Teokrasi : Teokrasi, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim.

Cumhuriyetin ilkeleri ;

Cumhuriyetçilik

Halkçılık

Laiklik

İnkılapçılık

Milliyetçilik

Devletçilik

Cumhuriyetçilik : egemenliğin halkta olduğu devlet yönetimi demektir.

Halkçılık : millet içindeki çeşitli insan gruplarının çıkarına ve yararına bir siyaset izlenmesi, halkın kendi kendini yönetmeye alıştırılmasıdır

Laiklik : Lâiklik, genel anlamda din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, dinî inançların devlet yönetiminde ve siyasette rol oynamaması esasına dayanır

İnkılapçılık : Toplumun eski düzeninin yerine yeni ve çağdaş bir düzen getirilmesine inkılapçılık denir.

Milliyetçilik : Ait olduğu milletin varlığını sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle birlikte çalışmaya, bu çalışmayı ve bilinci, diğer kuşaklara da yansıtmaya "milliyetçilik" denilir.

Devletçilik : Devletçilik, devletin ekonomiyi veya sosyal hayatı ya da her ikisini de belirli bir dereceye kadar kontrol etmesi gerektiği inancıdır.

en iyi seçersen sevinirim kolay gelsin iyi dersler :)