Çok alellik nedir? Nasıl ortaya çıktığı hakkında ne söylenebilir?​

Sagot :

Cevap:

Sorumuz: Çok alellik nedir? Nasıl ortaya çıktığı hakkında ne söylenebilir?

Cevap: Bir popülasyonda bir karakter için ikiden çok alel bulunmasına çok alellik denir. İlk kalıtım araştırması, matematik ve fenle ilgilenen Gregor Mendel tarafından yürütülmüştür. Şu anda Çek Cumhuriyeti’nde (Slovakya’da) Brunn Kasabasında, Saint Thomas Manastırında yaşamıştır. Yerel bir lisede fen dersleri de almıştır. Mendel – 1857’den 1865’e- sekiz yıl manastırın bahçesinde yetiştirdiği bezelye bitkisinin belirli ırklarının kalıtını araştırmıştır. Mendel, bir dizi deneyle, bugün bilim adamlarınca kabul edilen kalıtımın temel ilkelerine ulaşmıştır.

Açıklama:

iyi dersler dilerim

SELAM

Çok alellik :

Bu türdeki bir özellik ile ilgili olarak ikiden fazla gen çeşidinin bulunmasıdır. İnsanlar bu alellerden sadece ikisini taşıyabilir. Bu genlerin birbirine karşı baskınlık ve çekiniklik durumlarina bağlı olarak bazı fenotopik olaylar da görülür.

Kalıtımla ilgili kavramlar:

→ Kromotin: hücre bölünmesinden önce proteinlerin bir araya gelmesi ile oluşan ipliksi yapılara denir.

→ Kromozom: Kromotin ipliklerin kısalıp kalınlaşması ile oluşan yapılara kromozom denir. Tüm insanlarda 46 tane kromozom bulunur ve canlı türüne göre kromozom sayısı değişebilir.

→ Gen: kalıtımın temel birimidir. İnsandaki kalıtsal özelliklerin nesiller boyu aktarılmasını sağlayan DNA parçasına denir. bir DNA üzerinde çok sayıda gen bulunabilir.

→ Alel: homolog kromozomlarda bulunan gen çeşitlerine denir. etkisini canlının dış görünüşünde gösteren alellere dominant (baskın) alel , baskın alelle birlikte oldugunda etkisini gösteremeyen alellere resesif (çekinik) gen denir.

→ Homozigot: aynı alelleri taşıyan bireylere denir.

→ Heterezigot: farklı alelleri taşıyan bireylere denir.

→ Fenotip: Kalıtımla oluşan özelliklerin canlının dış görünüşüne yansımasıdir.

→ Genotip: Bir canlının genlerinin tamamına denir.

Başarılar :)