Sagot :
Cevap:
Kolay gelsin başarılar dilerim
1- Newton’un Birinci Yasası (EYLEMSİZLİK)
Bir cisim üzerine etki eden net kuvvet durumundan bahseder. Eğer bir cisme etki eden net kuvvet sıfır ise o cisim ya duruyordur ya da sabit hızlı hareket ediyordur der. Eğer net kuvvet sıfır değil ise cisim ya hızlanan hareket yapıyor ya da yavaşlayan hareket yapıyordur der. Burada bakılması gereken cisme etki eden kuvvetlerin vektörel toplamı sıfır ise dengelenmiş kuvvetin etkisi altında yani net kuvvet sıfır olur. Fakat cisme etki eden kuvvetlerin vektörel toplamı sıfır değil ise dengelenmemiş kuvvetlerin etkisi altında yanı net kuvvet sıfırdan farklıdır.
Eylemsizlik bir cismin durumunu koruma isteği olarak tanımlayabiliriz. Yani duran bir cisim durma eğilimini devam ettirmek ister o yüzden cismi harekete geçirmek için kuvvete ihtiyaç vardır. Başka bir durum ise hareketli olan cisim içindir hareketini devam ettirmek ister onu durdurmak için kuvvete ihtiyaç vardır.
Araç içerisinde ani fren yapıldığında öne doğru hareket etmemiz buna bir örnektir. İçinde su olan bir bardak ani hareketler yapılırsa dökülür buda aynı şekilde eylemsizlikten kaynaklanmaktadır.
Cisme etki eden bileşke kuvvet 0 olması gerekir. Fnet=0
Cisim önceden durgunsa ,durmaya devam eder.
Cisim önceden hareketli ise hareketine sabit hızla devam eder.
Hızda herhangi bir değişim olmadığı için ivme 0’dır
2 - Newton’un İkinci Yasası (TEMEL YASA)
Newton’un Hareket Yasaları
Cisimlere etki eden net kuvvetin sıfır olmadı durumlarda cisimler ivmeli hareket yaparlar. Cisme etki eden kuvvet ve cismin ivmesinin oranı sabit bir sayıya eşittir oda kütlesini verir der. F=m.a formülü ile gösterilir. Genel bir formüldür ve fizik deyince akla gelen ilk formüllerdendir.
Net kuvvet vektörüyle ivme vektörünün yönü her zaman aynıdır. İvmenin yönünü bilirseniz net kuvvetin yönünü de bilirsiniz.
Net kuvvet kendi yönünde ivme meydana getirir. Yani ivme ile kuvvet aynı yöndedir.
Cismin hızı ve cisme etki eden net kuvvet aynı yönde ise cisim düzgün hızlanır
Cismin hızı ve cisme etki eden net kuvvet ters yönde ise cisim düzgün yavaşlar.
Cisme birden fazla kuvvet etki ediyorsa kuvvetlerin bileşkesi alınır.
Sistemde birden fazla kütle varsa kütlelerin toplamı alınır.
3 - Newton’un Üçüncü Yasası (ETKİ-TEPKİ YASASI)
Birbiri ile etkileşim halinde bulunan cisimlerin durumunu açıklar. Etki ve tepki kuvvetleri birbiri etkileşim halindeki cisimler arasındadır. Aynı cisme etki etmediği için bileşkesini almayız. Bir cisme, bir kuvvet etkiyorsa; cisimden kuvvete doğru eşit büyüklükte ve zıt yönde bir tepki kuvveti oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken bu kuvvetlerin aynı doğrultu üzerinde olduğudur. Bu yasa çoğu zaman şu cümle ile basitleştirilebilir “Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.
Her cisimden uygulanan kuvvet kadar tepki alınmayabilir. Bir tüy parçasına etki ne olursa olsun onun vereceği tepki sınırlıdır.
Thank you for visiting our website wich cover about Fizik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.