✧MҽɾԋαႦα✧
➺"Ağaç yaşken eğilir" konulu bir kompozisyon yazar mısınız?
➺Alıntı/boş/kısa cevaplar vermezseniz sevinirim,alıntı olmaması önemli.
➺Şimdiden teşekkürler.



Sagot :

Meяhαbαℓαя!

  • Bizden "Ağaç yaşken eğilir", konulu bir kompozisyon yazmamızı istemişsin. İlk olarak bu atasözünün anlamına bakalım, daha sonra kompozisyon hakkında bilgi vereyim. En son ise kompozisyon yazalım.

Ağaç Yaşken Eğilir: Çocuklar küçük yaşta eğitilmelidir. Eğitim-öğretime küçük yaştayken başlanmalıdır, anlamlarına gelmektedir.

Kompozisyon Hakkında Bazı Bilgiler:

  • 3 bölümden oluşur. Bu bölümler; Giriş, Gelişme ve Sonuç.
  • 2 tür yazılabilir. Bu türler; Hikaye Yazısı ve Düşünce Yazısı.
  • Hikaye de gerçek hayatta yaşanılabilecek bir olayı kurgulayıp yazıya dökersin.
  • Düşünce de ise bir konu hakkında kendi görüşlerini dile getirirsin.
  • Hikaye yazısında yüklemin sonunda -mış, -miş, -muş, -müş değilde -dı, -di, -du, -dü eki getirilir. Bunu da kendi kafandan çıkarma.

Kompozisyon

Giriş; İzmit'te yaşayan Kemal ve Edanur adında iki arkadaşlar vardı. Bu arkadaşlar birbirleriyle çok iyi anlaşırlardı. Ama bazı konularda zıtlaşıyorlardı. Zıtlaştıkları konulardan birisi de Eğitim konusu idi.

Gelişme; Aradan 1 hafta geçti ve artık ikisi de ilkokul çağına gelmişlerdi. 1.sınıfa geçeceklerdi. Kemal okul için çok sabırsızlanıp yerinde duramaz iken Edanur'un ailesi ise eğitim almasına izin vermiyorlardı. Ailesi ona; Okuyupta ne yapacan?

Diyordu. Edanur da onların görüşlerine hak veriyordu. Hak vermese de ailesi onu okula göndermemeye kararlıydı. Aradan 1 hafta geçti. Kemal ve Edanur konuştu. Edanur okula gitmeyeceğini, eğitim hayatını bıraktığını dile getirdi. Kemal bunu duyunca çok üzüldü. Ama o eğitim hayatına devam etmekteydi. Aradan 3 ay geçti ve okul açıldı. Kemal ilkokul hayatına başlamış bulundu. Yeni ve iyi arkadaşlar edilmişti.

Sınıfını ve öğretmenlerini çok sevmişti. Aynı zamanda terbiyeli ve usluydu. Bir de fen dersine de ilgi duyuyordu. Aradan 18 yıl geçti. Kemal çok ünlü bir bilim insanı olmuştu. Üstelik 5 Temmuz 2022'de bu başarısı ile ilgili bir konuşma yapacaktı. Yarın oldu ve konuşma bugündü. Bu konuşma törenine Edanur ve ailesi de katıldı.

Ünlü bilim insanı Kemal, konuşmasına başladı:

İlk olarak herkese merhaba, konuşmamı dinlemek istediğiniz için çok teşekkür ederim. Benim konuşmamı dinlemek isteyip dinleyemeyenlerin de canları sağ olsun. Artık olursa başka zaman bekleriz. Ve konuşmamın asıl konusuna gelelim. Ben nasıl başarılı oldum? Bunun tek bir cevabı ve yardımcılarım var. Yardımcılarım benim ailem ve bizim bir şeyler yapabilmeniz için bize yardım eden öğretmenlerim. Edanur'un ailesi Kemal'in yardımcılarını söylerken ailem demesini duyunca yüzleri kızardı. Kemal konuşmasına devam etti. Peki bunun tek bir cevabı var dediğim şey ne?

Eğitim tabii eğitim. Eğitim bana çok destek oldu. Bir şeyler öğrendiğim için başarılı olduğum için buralara geldim. Benim bir şeyler öğrenmemi de eğitim sağladı. Edanur bunu duyunca aklına Ağaç yaşken eğilir sözü geldi. Ağladı ve eğitim hayatını bıraktığına pişman oldu. Annesi ve babası ondan özür dileyecekken Edanur törenden ayrıldı. Edanur ailesine kırgındı, onda da hata vardı ama eğitim alamamasının asıl sebebi ailesi idi. Aradan zaman geçti, Kemal çok iyi gelmişti. Edanur ailesine kırgındı dedik ya, ailesi onun gönlünü kazandı ama eğitim onun gönlünü kazanamadı. Edanur'un içinde eğitim alamadığından ötürü hala pişmanlık vardı. Hayatını bir keşke ile yaşamıştı. Eğitim almak istiyordu ama artık çok geçti. Halbuki eğitim alsa çok iyi yerlere gelebilirdi. Çok iyi resim çiziyordu binalara, evlere, apartmanlara ilgi duruyordu. Belki de mimar olabilirdi.

Sonuç; Hikaye hep mutlu sonla mı bitecek? ;) Siz siz olun eğitim hayatınızı bırakmayın, azimli olun ve şu sözü unutmayın Ağaç yaşken eğilir.(Erken yaşta eğitim alınmalıdır).

#GoodDetective

İyi dersler ve başarılar:)