23 Aşağıda verilen ürünlerin, ülkemizde üretildikleri şehirleri yazalım. Ürün Üretildiği Şehir Kayisi Üzüm Sarimsak Findik İncir Rize Çay Ayçiçeği Muz Antep fıstığı​

Sagot :

kayısı=Bu bölgeler; Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi Kars, Iğdır bölgesi Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi Marmara Bölgesi Ege Bölgesi İç Anadolu Bölgesi Bu bölgeler içerisinde Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi dışındaki bölgelerin üretimleri sofralık tüketime yöneliktir.

Üzüm=Bu iller; Erzincan, Tekirdağ, Manisa, Tokat, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Antalya, Mersin, Isparta illeridir. Dünya üzerinde ise Çin, İtalya, ABD, Şili, İspanya, Avusturalya, Portekiz, Macaristan, Yunanistan ve Almanya ülkelerinde üzüm yetiştiriciliği çok sık yapılmaktadır.

Sarımsak=Sarımsak Türkiye'de en fazla güneş alan bölgelerde yetişmektedir. Türkiye'de en fazla güneş alan yerlerin başında Güney Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesi gelmektedir. Dolayısıyla sarımsak en fazla buralarda yetişmektedir.

Fındık=En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.

İncir=İncir, ılıman iklimlerde yetişen bir meyve ağacı türüdür. Türkiye'de incir, çoğunlukla Ege Bölgesi'nde yetişmektedir. Kuru incir yapımında da kullanılan incir çeşitleri, ülkemizde farklı bölgelerde yetişmektedir. Akdeniz ve Marmara Bölgesi'nde de yetişen incir için üretimde birinci sırada olan ilimiz Aydın'dır.

Çay=Büyük bir farkla en fazla çay Asya'da, daha düşük oranda Afrika, Amerika, Avustralya ve hatta Avrupa'da (Türkiye'de,Güney Batı Rusya ve Azorlar'da) yetiştirilir. En önemli çay üreten ülkeler Çin, Hindistan, Kenya, Sri Lanka ve Türkiye'dir, ve bu ülkeler toplam dünya çay üretiminin dörtte üçünü karşılar.

Ayçiçeği=Türkiye'de ayçiçeği en yoğun olarak Marmara da ve Trakya bölgesinde yetiştirilmekte olan bir bitkidir. Ayçiçeği tarlaları ayrıca oldukça güzel bir görünüme de sahiptir. Ülkemiz de yoğun olarak Tekirdağ, Edirne, Konya, Kırklareli ve Adana'da yetiştirilmektedir.

Muz=Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Türkiye'de daha çok Bozyazı ile Anamur arasında yetiştirilmektedir.

Antep fıstığı=Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.