Sagot :
Cevap:
Şiddetli Yağış ve Sel Riskine Karşı Alınacak Önlemler
Su ve drenaj kanallarının yanı sıra çatınızı düzenli olarak kontrol edin, varsa ilgili bakımları yaptırın.Kapı ve pencerelerin suyu sızdırmayacak biçimde sağlam olduğundan emin olun.Su sızıntısının ilk belirtisinin, badanadaki renk değişikliği veya halka biçimli görünüm olduğunu aklınızda bulundurun. Söz konusu durumu gözlemlemeniz halinde vakit kaybetmeden gerekli
Ücretsiz Teklif Alın
Anasayfa Bloglar Şiddetli Yağış ve Sel Riskine Karşı Alınacak Önlemler
Şiddetli Yağış ve Sel Riskine Karşı Alınacak Önlemler
Farklı sosyal ve ekonomik seviyelerde olsak da güvende ve huzurlu hissetmek kuşkusuz her birimizin yaşamdan en temel beklentisi. İmkanlarımız ölçüsünde her birimiz farklı hayatlar yaşasak da afetler söz konusu olduğunda, yılların birikimiyle elde ettiğimiz farklılık ve ayrıcalıkların bir anda ortadan kalktığına şahit oluyoruz. Çöken yollar, su altında kalan alt geçitler, olumsuz etkilenen trafik ayrım yapmadan herkesi aynı ölçüde olumsuz etkiliyor.
Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız şiddetli yağış ve sel felaketi, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde doğanın hiddeti karşısında ne kadar çaresiz kalabileceğimizi bir kez daha anımsattı. Son yılların en büyük yağışına teslim olan İstanbul’da hayat bir anda durma noktasına geldi.
Maddi hasarın ötesinde yaşanan can kaybının sebep olduğu acıyla hafızalara kazınan sel felaketi, aynı üzüntü ve kayıpların tekrarlanmaması adına alınması gereken kişisel önlemlerimizin neler olduğunu düşünmemize yol açtı. Bu noktadan hareketle bloğumuzun sıradaki yazısında, şiddetli yağış ve sel felaketlerinden etkilenmemek için dikkat edilmesi gerekenlere ve alınabilecek basit önemlere yer verdik.
Sizi, ailenizi ve evinizi güvende tutmaya yardımcı olabilecek kısa önerilerimizin, bir sonraki olası felaket karşında hazırlıklı olmanıza yardımcı olması dileğiyle…
Evinizi Şiddetli Yağışlara Hazırlamak için Yapılması Gerekenler
Su ve drenaj kanallarının yanı sıra çatınızı düzenli olarak kontrol edin, varsa ilgili bakımları yaptırın.Kapı ve pencerelerin suyu sızdırmayacak biçimde sağlam olduğundan emin olun.Su sızıntısının ilk belirtisinin, badanadaki renk değişikliği veya halka biçimli görünüm olduğunu aklınızda bulundurun. Söz konusu durumu gözlemlemeniz halinde vakit kaybetmeden gerekli tadilat işlemini başlatın.
Şiddetli Yağış ve Bir Sel Tehlikesi Yaklaştığında Yapılması Gerekenler
Yaralanmalarda kullanmak üzere küçük bir ilk yardım çantası hazırlayın. Tahliye edilme olasılığına karşın kullandığınız reçeteli ilaçları acil durum çantanıza eklemeyi unutmayın.Elektrik kesintisi yaşanması halinde kullanabileceğiniz bir el feneri ve şarj edilebilir piller edinin.Mümkünse, dış mekan mobilyalarını içeriye alın. Önemli eşyalarınızı olası bir taşkından etkilenmeyecek bir yükseklikte muhafaza edin.Ev veya işyerinizi boşaltmanız istenirse, elektrik ve doğalgaz bağlantınızı kapatın.Tahliye uyarılarına dikkat edin. Herhangi bir su baskını ihtimali varsa, hızlıca daha yüksek bir zemine geçin.
Şiddetli Yağış ve Sel Sırasında Yapılması Gerekenler
Bölgenizde bir sel varsa, daha yüksek bir zemine ulaşarak tehlike geçene kadar bekleyin.Dışarı çıkmanız gerekiyorsa, uzun ağaçların ve elektrik direklerinin altında durmaktan kaçının.Kanallar, bodrum ve alt geçit benzeri noktaların risk taşıdığını aklınızda bulundurun.Ne kadar derin olduğunu ve suyun altında neyin size zarar verebileceğini kestiremeyeceğinizden, su altında kalan alanlardan geçmeyin. Hızla akan 15-20 cm derinlikteki suyun dahi yetişkin bir insanı devirebilecek güçte olduğunu unutmayın. Suda yürümek zorunda kalırsanız, mümkünse önünüzdeki zeminin sertliğini kontrol etmek için bir çubuk kullanın ve suyun hareket etmediği yerleri tercih edin.Asla akan suyu aracınızla geçmeye çalışmayın. Gerçekleşen ölümlerin %80’i araç içinde gerçekleştiğinden, sel suları arabanızın etrafında yükselirse, aracı terk ederek daha yüksek bir zemine geçmeye çalışın.Islaksanız veya suyun içerisindeyseniz elektrikli ekipmanlara dokunmamaya gayret edin.
Şiddetli Yağış ve Selden Sonra Yapılması Gerekenler
Evinize, yalnızca yetkililer güvenli olduğunu söylediğinde geri dönün.Karanlıktaysanız mum yerine el feneri kullanın.Gaz sızıntılarına karşı tedbirli davranın. Gazın kapalı olduğundan ve alanın gerektiği gibi havalandığından emin olmadıkça sigara içmeyin.Bir yetkili tarafından kontrol edilene kadar elektrik hatlarından uzak durun.Sel sularıyla temas etmekten kaçının. Çeşitli bulaşıcı organizmaların genellikle taşkın suyunda gelişerek, insan sağlığını tehdit ettiğini aklınızda bulundurun.Taşkınla gelen çamur, lağım suyu ve kimyasal maddeler içerebilir. Sel suyuna temas etmiş olan her şeyi temizleyin ve dezenfekte edin.Konserve dahil su ile temas etmiş bütün gıda malzemelerinizi atın.Su baskınlarının azaldığı alanların risk barındırabileceğini unutmayın. Örneğin hasar görmüş yollar, araçların ağırlığı altında çökme tehlikesi oluşturabilir.
Binanızın ve evinizin içinde kalan suyun yol açacağı küf riskine karşı tetikte olun. Bir nem alma cihazı, fazla suyun giderilmesine ve küf oluşumunun en aza indirilmesine yardımcı olacaktır.
umarım yardımcı olmuştur
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.