Sagot :
Cevap:
İSTİKLAL MARŞI NE ZAMAN KABUL EDİLDİ?
Dönemin Milli Eğitim Bakanlığı'na denk gelen Maarif Vekaleti, İstiklal Harbi'nin milli bir ruh içerisinde kazanılmasına imkan sağlamak amacıyla 1921 yılında bir para ödüllü güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı. 'Çanakkale Şehitleri' ve 'Bülbül' gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif Ersoy, 'milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini' düşüncesiyle yarışmaya katılmadı.
Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920'den sonra bakanlık yetkilileri güfteleri inceledi fakat içlerinde milli marş olabilecek bir eser bulamadı. Mehmet Akif Ersoy, dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek Ankara'daki Taceddin Dergahı'ndaki odasında, Türk ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etti.
Açıklama:
İstiklal Marşı'nın kabulü her yıl 12 Mart günü coşkuyla kutlanıyor. Zira, 1920 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun imzaladığı Sevr Anlaşması ile vatan toprakları, emperyalist güçler tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde başlayan Milli Mücadele'de 'İstiklal' şiirinin milli marş olarak kabul edilmesi, manevi cephede yurttaşlara en büyük moral kaynağı oldu. Tam bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda döşenen en önemli taşlardan biri olan İstiklal Marşı, 1921 yılında yazılsa da günümüzdeki bestesi 1930'lu yıllarda yapıldı.
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyal Bilgiler. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.