1. Sen konuşmaya başlayınca herkes susuyor.
Bu cümledeki ögelerin sıralanışı ile aşağıdakilerden
hangisi özdeştir?
A) Uzun zaman sonra onunla karşılaşınca bu güzel in-
sanı özlediğimi anladım.
B) Yarın seninle buluşmak için heyecanlanıyorum.
C) Haftaya Ankara'ya geleceğini duyunca sevinçten ha-
valara uçtum.
D) Üzerinden zaman geçince sen fark edeceksin.
E) iki hafta sonra sınav sonuçlarının açıklanacağı söy-
lendi.
3


1 Sen Konuşmaya Başlayınca Herkes Susuyor Bu Cümledeki Ögelerin Sıralanışı Ile Aşağıdakilerden Hangisi Özdeştir A Uzun Zaman Sonra Onunla Karşılaşınca Bu Güzel class=

Sagot :

Zarf tümleci özne yüklem
D şıkkı

Merhaba:)

  • ☕"Sen konuşmaya başlayınca herkes susuyor." cümlesine baktığımızda cümlenin yüklemi susuyor olduğunu anlıyoruz.Şimdi tüm öğeleri bulmak için yüklememimize gereken soruları soralım.Özneyi bulmak için yükleme "kim ya da ne" soruyoruz.Kim susuyor? sorusunun cevabı herkestir yani öznemiz herkestir.Diğer bir ögeyi bulmak için soracağımız soru zarf tamlayıcısının sorusu olan ne zaman sorusudur.Ne zaman susuyor? sorusunun cevabı sen konuşmaya başlayıncadır yani zarf tamlayıcımız sen konuşmaya başlayıncadır.Bu cümlenin öğe dizilişi Zarf Tamlayıcısı-Özne-Yüklem'dir.

Şıklara bakalım şimdi.

  • A) şıkkı:"Uzun zaman sonra onunla karşılaşınca bu güzel insanı özlediğimi anladim" cümlesinin yuklemi anladimdir.Şimdi tüm soruları soralım yükleme.Neyi anladim? sorusunun cevabı bu güzel insanidir.Bu bizim belirtili nesnemiz.Ne zaman anladim? sorusunun cevabı uzun zaman sonra onunla karşılaşıncadir..Bu da bizim zarf tamlayicimizdır.Bu cümlenin öğe dizilişi Zarf Tamlayicisi-Belirtili Nesne-Yüklem'dir.
  • B) şıkkı:"Yarın seninle buluşmak için heyecanlanıyorum." cümlesinin yuklemi heyecanlaniyorumdur.Ne için heyecanlanıyorum? sorusunun cevabı yarın seninle buluşmak içindir.Bu bizim zarf tamlayicimizdir.Bu cümlenin öğe dizilişi Zarf Tamlayicisi-Yüklem'dir.
  • C) şıkkı:"Haftaya Ankara'ya geleceğini duyunca sevinçten havalara uçtum." cümlesinin yuklemi sevinçten havalara uçtumdur.("Sevinçten havalara uçmak" bir deyim olduğu için ayıramayız.) Ne zaman sevinçten havalara uçtum? sorusunun cevabı haftaya Ankara'ya gelince duyunca'dır.Bu bizim zarf tamlayicimizdir.Bu cümlenin öğe dizilişi Zarf Tamlayicisi-Yüklem'dir.
  • D) şıkkı:"Üzerinden zaman geçince sen fark edeceksin"cümlesinin yüklemi fark edeceksindir. (Fark etmek birleşik bir fiil olduğu için ayrılmaz.) Yükleme kim sorusunu soralım.Kim fark edecek? sorusunun cevabı sendir.Yani öznemiz sendir.Şimdi de yükleme ne zaman sorusunu soralım.Ne zaman fark edeceksin? sorusunun üzerinden zaman geçincedir.Yani zarf tamlayıcımız üzerinden zaman geçincedir.Bu cümlenin öğe dizilişi Zarf Tamlayicisi-Özne-Yüklem'dir.
  • E) şıkkı:"İki hafta sonra sınav sonuçlarının açıklanacağı söylendi." cümlesinin yüklemi söylendidir.Ne söylendi? sorusunun cevabı iki hafta sonra sınav sonuçlarının açıklanacağıdır.Bu bizim belirtisiz nesnemizdir.Bu cümlenin öğe dizilişi Belirtisiz Nesne-Yüklem'dir.

❥Bizden öğe dizilişi yukarıdaki cümleyle aynı olan şıkı istemiş.Yukarıdaki cümlenin öğe dizilişi Zarf Tamlayıcısı-Özne-Yüklem'dir.D şıkkındaki cümlenin de öğe dizilişi Zarf Tamlayıcısı-Özne-Yüklem olduğu için cevap D şıkkıdır.

Başarılar.