sel nedir selden nasıl korunabiliriz

Sagot :

Cevap:

Sel Hakkında Bilgiler ve Selden Korunma Yolları

En çok can alan doğal felaketlerden biri olan sel, son yıllarda insanlar için daha da tehdit oluşturuyor. Şehirleşmenin artması, dere yataklarının doldurularak yeni yaşam alanlarının inşa edilmesi büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Hem maddi hem de manevi olarak yıkımlara neden olan selden korunmak için neler yapılmalıdır, ne gibi önlemler alınması gerekir.

evimi sel bastı ne yapmam lazım?, sel nasıl oluşur?, alınabilecek tedbirler nelerdir? gibi soruların cevaplarını araştırdık ve derledik. İşte sel hakkındaki tüm bilgiler...

En Büyük doğal afetlerden biri olan selden korunmak için ne gibi önlemler almalıyız? Dünya üzerinde her yıl binlerce can alan sel afetti nedir, nasıl oluşur ve selden korunmak için alınabilecek önlemler nelerdir?

Sel Hakkında Bilgiler ve Selden Korunma Yolları

En çok can alan doğal felaketlerden biri olan sel, son yıllarda insanlar için daha da tehdit oluşturuyor. Şehirleşmenin artması, dere yataklarının doldurularak yeni yaşam alanlarının inşa edilmesi büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Hem maddi hem de manevi olarak yıkımlara neden olan selden korunmak için neler yapılmalıdır, ne gibi önlemler alınması gerekir.

Sizler için sel nedir?, selden korunma yolları nelerdir?, sel nedenleri?, sel nasıl önlenir?, evimi sel bastı ne yapmam lazım?, sel nasıl oluşur?, alınabilecek tedbirler nelerdir? gibi soruların cevaplarını araştırdık ve derledik. İşte sel hakkındaki tüm bilgiler...

Sel Nedir?

Sel, dünya üzerinde en yaygın olarak bilinen doğal afetlerden biridir. Sellerin çoğu birkaç günde oluşmaktadır. Seylap olarak adlandırılan ani seller ise birkaç dakika içerisinde suların kabarmasıyla oluşmaktadır. Sular, hızlı akan sel sularıyla birlikte kaya, çamur, parçalanmış ağaçlar ve birçok enkazı içine alan doğal akıntı yüksek toprak parçalarını da alarak hızlı bir şekilde aşındırır. Sel sularıyla oluşan kaygan çamurlar da sel gibi tehlike barındırmaktadır.

Küçük çayların, derelerin, kuru çay yataklarının bazı alçak tabanlı arazilerin de çamurları taşıyabileceğini söyleyelim. Yaşadığınız yer neresi olursa olsun, sel tehlikelerine karşı tedbir almalı ve bu konuda dikkatli olmalısınız.

Eğer deniz seviyesine yakın, dere ya da çay kenarlarında yaşıyorsanız sele karşı hazırlıklı olmanızda fayda vardır. Peki, sel afetinden korunmak için neler yapılması gerekiyor? Öncelikle selin nasıl oluştuğunu detaylı bir şekilde anlatarak sel oluşumundan önce ve sonra alacağınız önlemleri sıralayalım.

Sel Nasıl Oluşur ?

Sellere genelde nehirlerin yataklarında olan taşmalar sonucunda maruz kalınmaktadır. Ani ve güçlü yağışlar ile karların erimesi nedeniyle taşmalar oluşmaktadır. Nehir yataklarına gelen suyun sele dönüşmesinin sebeplerinden biri, yatak nehirlerinin amacı dışında kullanılmasıdır.

Şehirleşmenin hızlı bir şekilde arttığı günümüzde çarpık kentleşmeyle birlikte dere yataklarının gecekondu bölgelerine dönüşmesi, bu yerlerin ağaçlandırılması, doldurulması ya da nehir yataklarının değişmesi neticesinde her yıl ülkemizde büyük can ve mal kayıpları yaşanmaktadır.

Aynı zamanda dağlık alanların aldığı yağışın fazla oluşu, bahar ile birlikte karların erimesi sonucu dere yataklarının kaldıramayacağı oranda su dolmakta ve bu da ani sellere neden olmaktadır. Şiddetli ve sürekli olan rüzgarlar nedeniyle denizlerde büyük çaplı dalgalar oluşmaktadır.

Ayrıca okyanusta oluşan büyük depremler ve volkanik patlamalar, tsunami oluşturarak karaların içine kadar hızlı bir şekilde ilerleyebilmektedir. Diğer bir sel oluşumu şekli ise göl bölgelerinde meydana gelen depremler ya da göl seviyesinde değişikliğe sebep olur ve seller oluşur.

Selden Korunmak İçin Alınabilecek Tedbirler Nelerdir?

Dünya üzerinde sel felaketinde her yıl binlerce can ölmektedir. Selden korunmanın en birincil yolu nehir yataklarına, dere yakınlarına yaşam alanları inşa etmemek olacaktır. Son yıllarda şehirleşmenin artmasıyla birlikte dere yakınlarının yerleşim alanlarına açılması insanların hayatını tehdit ediyor. Sel felaketine karşı alınabilinecek başlıca önlemler;

Sel uyarılarını radyo ve televizyon yayınlarından takip ediniz.

Gerektiğinde meteorolojiden telefonla bilgi alınız.

Evdeki değerli eşyaları ve belgelerinizi yüksek yerlere kaldırın.

Afet ilkyardım çantasını oluşturun ve bu çantayı ulaşabileceğiniz yere koyun.

Zarara yol açacak eşyalarınızı içeriye alın, yüksek yerlere koyun.

Seli önlemek için kum torbaları bulundurun.

Selin oluşabileceği yapılara evinizi yapmayın, derelerden, kanyonlardan uzak durun.

Yüksek yerlere çıkın.

Su kaynaklarınızın kirlenebileceğini göz önünde bulundurarak yedek suyunuzun olacağından emin olunuz.

Kesinlikle sel suyu içinde araba kullanmayın. Bakıldığı zaman ölümlerin %80’ini araçların içindeyken gerçekleşmektedir.

Sel suyu, akıntı ya da nehirlere doğru yürümeyin.

Ev ya da iş yerlerinizi boşaltmanız gerektiği zaman elektrik, doğalgaz gibi sistemleri kapatınız.

Çok gerekli olmadığı sürece dışarıya çıkmayınız.

Yıldırım riski olan telefon direklerinden, yüksek nesnelerden uzak durun.

Şemsiye gibi sivri metalli eşyalar kullanmayın.

Binanızda oluşacak hasarları gözden geçiriniz. Ev oturulacak durumda değilse yardım isteyerek ya da kendi imkanlarınızla evinizi terk edin.

Grup halinde hareket etmeyin. Ayrı ayrı şekilde durun.

 

Evi Su Basması Durumunda Neler Yapmak Gerekir?

Evinizdeki su vanasını kapatın.

Şartelinizi indirin.

Elektronik eşyaları su seviyesinin üstünde tutun. Bu işlemi yapmanız çok önemli.

Sudan etkilenecek veya küflenebilecek mobilyaları suyun üstünde tutun.

Yerler laminant parke ise suyu hızlıca boşaltmanız gerekir. Aksi taktirde laminant parkeler için yapılabilecek bir şey kalmaz.

Tüm pencereli açın ve rutubet oluşumunu engellemeye çalışın.

Halıları kaldırın ve güneş koyan bir yere koyun.

 

Açıklama:

iyi DERSLER #SEMANURECE12# #HAYATA GÜLÜMSE#

Cevap:

sel bir doğal afettir ve afet doğal yardım çantası oluşturarak acil bir durumda yardım alabiliriz