DÜNYANIN EN BÜYÜK 15 GÖLÜ

Sagot :

Cevap:

Selam <33

Açıklama:

1)Hazar Gölü

Hazar Gölü’ne, bölge halkı "Hazar Denizi" der. Gerçekten büyüklüğüyle deniz olmayı hak eden bir göl burası. Hem deniz hem de göl özelliği taşır ve aynı zamanda büyük petrol yataklarına sahip. Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Türkmenistan ve İran’a sınırı var. Bu ülkelerin ticari, turistik can damarıdır. 371.000 kilometrekare alana sahip Hazar Gölü, Volga, Ural ve Kura Nehirleri ile beslenir.

2)Superior Gölü

Dünyanın tatlı su olarak en büyük gölü olan Superior Gölü, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada sınırında yer alır. Kış aylarında

buzla kaplı bu göl, balık çeşitliliği açısından oldukça zengindir. Superior Gölü aynı zamanda diğer göllerin aksine dalgalı suya sahiptir. Bu yüzden dünyada üzerinde sörf yapılabilen yegane göllerden biri olarak bilinir. 82.103 kilometrekare alana sahiptir.

3)Victoria Gölü

İçinde 84 adanın yer aldığı dünyanın hem büyük hem de doğa harikası göllerinden biri olan Victoria Gölü, Afrika kıtasının de en büyük gölüdür. 68.800 kilometre alanda yer alan bu göl, Kenya, Uganda ve Tanzanya ülkelerinin sınırları içindedir. Afrika’nın ortasında etrafı yeşille kaplı böylesine büyük bir su kaynağı görmek çok etkileyici. Bu göl, Nil Nehri’nin en önemli su kaynağıdır.

4)Huron Gölü

Kuzey Amerika’daki bir başka büyük göl ise Huron Gölü. 59.600 kilometrekarelik alanıyla dünyanın en büyük üçüncü tatlı su gölü olan Huron, buzulların hareketlenmesiyle oluşmuş. Michigan Gölü ile ise bir boğazla ayrılmış. Bazı coğrafya bilimcileri, bu iki gölün tek göl olarak birleşmiş olduğunu söyler.

5)Michigan Gölü

Kuzey Amerika’daki büyük göllerden bir diğeri olan Michigan Gölü, Huron Gölü havzasına yapışıktır. Ancak Kuzey Amerika’daki diğer göllerin aksine sadece ABD sınırları içinde yer alır. Kışın dört ay kadar donan gölde şiddetli fırtınalar bile görülebilir. 58.000 kilometrekarelik alana sahip bu gölde su sporları konusunda çok güzel seçenekler var.

6)Tanganika Gölü

Orta Afrika’da yer alan Tanganika Gölü, Baykal Gölü’nden sonra dünyanın en derin ikinci gölü unvanına sahip. Derinliği 1.470 metreye kadar iner. Bu göl bünyesinde barındırdığı balık çeşitliliğiyle öne çıkar. 300’den fazla balık cinsinin sadece bu göle özgü olduğu biliniyor. 32.900 kilometrekarelik alana sahiptir.

7)Baykal Gölü

Rusya’nın en ücra köşesi Sibirya’da bulunan Baykal Gölü, dünyanın en derin gölü unvanına sahip. Tektonik oluşuma sahip bu göl aynı zamanda tatlı suyuyla dikkat çeker. Baykal Gölü’nde hem yaz hem de kış mevsiminde olağanüstü güzellikte fotoğraflar çekilebilir. Alanı 31.500 kilometrekaredir.

8)Büyük Ayı Gölü

Gölleriyle ünlü Kanada’nın en büyük gölü olan Büyük Ayı Gölü üzerindeki çok sayıda adacıklarla da dikkat çeker. 31.153 kilometrekare alana sahip bu göl ve çevresindeki bazı yerleşim yerleri Kanada’nın sayfiye yerleri olarak ünlüdür.

9)Malavi Gölü

Dünyada başka yerde bulunmayan ender canlıların yaşadığı Malavi Gölü, 29,604 kilometre kare alana sahip. Afrika’da Malavi, Tanzanya ve Mozambik sınırları içinde yer alan bu göl akvaryum balıklarıyla da ünlüdür. Su aygırlarının da barınma yerlerinden olan bu göl, aynı zamanda Tanzanya Milli Parkı’nın sınırları içine de girer. Bu park UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta.

10)Büyük Esir Gölü

Kanada’nın bir başka büyük gölü de esir anlamına gelen Slave’den alan Büyük Esir Gölü’dür. Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü’nden 9 kat daha büyük olan Büyük Esir Gölü berrak suyuyla dikkat çeker. Gölün etrafında altın madenciliği ve balıkçılık önemli bir geçim kaynağıdır. Üzerinde çok sayıda adacık bulunur.

11)Van Gölü

Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölü, büyüklüğü bakımından dünyanın en büyük 15. gölüdür. Nemrut Dağı’nın patlamasıyla oluşan volkanik çöküntü sonucu oluşmuş bu göl sodalı ve tuzlu bir suya sahip. Van Gölü, dünyanın en büyük sodalı suya sahip gölüdür. Üzerindeki adalardan Akdamar Kilisesi, Ermeni mimari özellikleriyle bölgenin önemli yapılarından biridir.

^^En iyi seçer misin askm^^