Sagot :
Cevap:
Modifikasyon canlılarda görülen ve çevrede yaşananların etkisiyle oluşan özelliklerin tümüne verilen addır. Bu yapılar kalıtsal değildir ve çevre koşulları gen yapısını değiştirebilir. Örneğin yaşanan ısı değişiklikleri veya alınan gıdalar genetik yapıyı değiştirebilir. Bu değişim kalıcı olacak diye bir kural yoktur.
*Sıcaklığı 15-25 oC olan ortamda yetiştirilen çuha çiçeğinin rengi kırmızı, 25-35 oC sıcaklığa sahip ortamlarda yetiştirilen çuha çiçeğinin rengi beyaz olması.
*Spor yapan kişilerin kaslarının gelişmesi.
*Arı larvaları çiçek tozuyla beslendiğinde işçi arı, arı sütüyle beslendiğinde ise kraliçe arı olması.
*Güneş ışığında fazla kalan bir kişinin teninin bronzlaşması.
*Himalaya tavşanlarının sırtındaki beyaz tüyler kesilip buz torbası bağlandığında çıkan tüylerin siyah olması
*Farklı çevre şartlarında yaşayan tek yumurta ikizlerinin farklı kilo ya da boyda olması.
*Sirke sineğinin kanadının, 16 oC sıcaklıktaki bir ortamda düz, 20 oC sıcaklıktaki bir ortamda kıvırcık olması.
*Nemli bölgelerdeki eğrelti otunun kurak bölgelerdekilerden uzun olması.
*Ortanca çiçeklerinin asidik toprakta kırmızı, bazik toprakta mavi çiçek açması.
Mutasyon ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki
DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir. Mutasyona sahip bir organizma ise mutant olarak adlandırılır. Mutasyonlar, genel olarak germ hattı mutasyonları ve somatik mutasyonlar olmak üzere ikiye ayrılır.
albino, altı parmaklı olma, down sendromu, hemofili ve bazı kanser türleri gibi kalıtsal olarak aktarılan hastalıklar da mutasyon örnekleri arasında sayılabilmektedir
Adaptasyon veya uyum, doğal seleksiyonda başarılı olmuş, ona sahip olan organizmayı evrimsel olarak daha uyumlu kılan bir özelliktir. Sıfat olarak, yani böylesi bir özelliği tarif etmek için, adaptif terimi kullanılır. Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal değişikliktir.
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması. (Gözlerini az kullandığı için iyi görememesi
Thank you for visiting our website wich cover about Fen ve Teknoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.