Sagot :
☔мєянαвαℓαя☔
- İki sorun da doğrudur . Birinci bölme işlemini kontrol etmek için kısaca 61 ile 5 sayısını çarptık . Daha sonrada kalan bölümünü ekleriz . Diğer soruda da aynı şeyi yaparız eğer sonuç bölünen kısmına eşit olursa cevabımız doğrudur . İlk soruda 5 sayısı 3 sayısına bölünmez ama 30 sayısına bölünür . Bu yüzden ikisini böleriz . Sonradan kaç ile çarparsak sonuç ya 30 olur ya da 30'a yakın ama kalanlı bir sonuç olacağını düşünürüz . Cevap 6 çıkar . 6 ile 5 sayısını çarparsak 30 olur . 30 sayısını 30 sayısının altına getiririz ve çıkarırız . 0 eder . Ama biz oraya iki adet sıfır koyarız . Çünkü otuz sayısında iki adet rakam vardır . Ondan sonra bu iki sıfırın yanına 6 sayısını indiririz . Ondan sonra bölenimiz 5 olduğu için 6 sayısında kaç adet 5 rakamının olduğunu ararız . 1 defa vardır . 6 rakamından 5 rakamını çıkarırısak sonuç 1 olur . Bunun dolayısıyla bölünen 306 , bölen 5 , bölüm 61 ve kalan kısmını da 1 olarak bitiririz . Diğer bölme işlemine gelecek olursak 4 rakamının içinde 3 sayısı vardır . 4'ün içinde 3 bir defa vardır . Bu yüzden 3 ile 1 rakamını çarparız . Sonuç 3 olur . Bu rakamı 4 sayısının altına koyarız ve diğer bölme işleminde yaptığımız gibi yine çıkarırız . Sonuca 1 dersek , 1 rakamının içinde 3 yoktur . Bu yüzden yanına 3 rakamını indirmeliyiz . 13 olur . 13 rakamında 3 sayısı 4 defa vardır . Bu yüzden 4 ile 3'ü çarparız . Sonuç 12 olur . Bu rakamnları çıkarırsak 1 olur . Fakat dediğimiz gibi 1 rakamının içinde 3 yoktur . Bundan sonra da 2 rakamını aşağıya indiririz . 12 olur . 12 rakamının içinde 4 defa 3 vardır . 4 ile 3 rakamını da çarparsak 12 olur . 12 rakamından 12 çıkarırsak sonuç 00 kalır . Bu bölme işlemindede bölünen 432 , bölen 3 , bölüm 144 , kalan da 0 olur . Yani iki bölme işlemin de doğrudur .
Bölme işlemi böyle yapılır :
☞ Bölme işlemi çarpma işleminin tamtersidir . Bölme işlemi : şeklinde veya ÷ şeklinde gösterilir . İlk önce bölme işleminde bir sayının 0 ile bölününce sonucunun da 0 ( sıfır ) olduğunu bilmeliyiz . Mesala 23÷0=0 olur . Bir de şu bilgiyi de bilmeliyiz . Bir sayıyı kendisine bölersek sonuç herzaman 1 çıkar . Bölme işleminin tamtersi çarpma dedim . Çünkü bir sayıyı bir sayıya bölersek sonuç ile bölen çarpılırsa sonuç bölünene eşit olur .
Konu anlatımı ☞ Bölme işlemini kolayca yapmak için çarpma işlemlerini ezberlemeliyiz . Yukarıda da dediğimiz gibi bölme işleminin tamtersi çarpma işlemidir . Bölme işlemleri hem çarpma işlemlerinin tamtersi şeklinde yapılır . Misal / örnek verecek olursak 9 ile 6'yı çarparız sonuç 54 olur . Fakat bölme işleminde de 54 ile 6'yı çarparız . Sonuç 9 olur . Bölme işlemi ile çarpma işlemi bu yüzden tamtersidir . Bir bölme işlemini en güzel şekilde ve pratik yapmak şeklinde sorular çözebiliriz .
>> Can'ın arabasının yeni lastiklerle değiştirmesi gerektiğini anlıyor . Arabada bulunan 4 lastiği yedeği ile değiştirmelidir . Deniz arabasının tekerinin değişimi için 480 ₺ olan bir teklif almıştır . Buna göre bir kamyon lastik almak isterse kaç lastik alır ? ( Kamyonda 12 tekerlek vardır )
- İlk önce bir tekerleğin fiyatını bulmalıyız . Bir tekerliğin fiyatını bulmak içinde 480 sayısını 4'e böleriz . Sonuç 120 çıkar . Bunun sebebinde bir tekerleğin fiyatı 120 Türk Lirası'dır . Kamyonda da 12 tekerlek olduğuna göre . 120 ile 12 sayısını çarparız . Kısacası 0 sayılarını atarız . 12 ile 12'yi çarparız . Sonuç 144 olur . Sonradan da bu sıfırı ekleriz . Kamyon tekerleklerini değiştirmek istiyorsa 1440 ₺ bir maliyeti olur .
Dostun sanarsın ve konuşursun duvara , duvarlarda cevap verdi oldu bana bu yana ...
@çiçєk ~ Beni opti yapan rehber
Thank you for visiting our website wich cover about Matematik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.