Sagot :
Cevap:
Bunlar; kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak; bakanlar kurulunu ve bakanları denetlemek, bakanlar kuruluna belli konularda kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi vermek; bütçe ve kesinhesap kanunu tasarılarını görüşmek ve kabul etmek; para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek; milletlerarası andlaşmaların ...
Milletvekili Nedir?
Demokrasi ile yönetilen ülkelerde, halkı temsi eden meclis üyelerine milletvekili denir. Milletvekilleri, 5 yılda bir yapılan seçimlerde oy çokluğu ile seçilen partilerin içerisinde görev alır. Herhangi bir parti çatısında yer almayan milletvekillerinin genel seçimlerde bağsız aday olmaları da mümkündür. 2020 yılı itibariyle, Türkiye Büyük Meclisinde aktif olarak görev yapan milletvekili sayısı 600'dür.
Milletvekili Ne İş Yapar?
Milletvekilleri anayasada mevcut olan yasaları kaldırır ya da değiştirir. Yeni yasaların yürürlüğe girmesinden de sorumludur. Meclisin açık olduğu dönemlerde Bakanlar Kurulunu denetlemek de milletvekillerinin yaptığı işler arasında yer alıyor.Milletvekili Ne İş Yapar?
Milletvekilleri anayasada mevcut olan yasaları kaldırır ya da değiştirir. Yeni yasaların yürürlüğe girmesinden de sorumludur. Meclisin açık olduğu dönemlerde Bakanlar Kurulunu denetlemek de milletvekillerinin yaptığı işler arasında yer alıyor.
1- Gensoru hazırlamak.
2- Meclis araştırması yapmak
3- Meclis kürsüsünde ülke gündemine dair açıklamalar yapmak
4- Başbakan ve bakanlar ile fikir alışverişinde bulunmak.
5- Olağanüstü kongrelere katılmak
6- Bütçe kanun tasarısı hazırlamak ya da sunulan tasarıları kabul etmek
Milletvekili Nasıl Olunur?
Öncelikli olarak siyasi partilerden birine adaylık başvuru yapılır. Başvuru yapabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak şarttır. Bununla birlikte her partinin belirlediği bir ücret vardır. Kadınlar herhangi bir ücret ödemeden başvuru yapabilir. Adayların başvuru süreçleri iki şekilde değerlendirilmektedir. Çoğu başvuru ön seçimle onaylanır ya da reddedilir. Bazı başvurular ise siyasi partilerin liderleri tarafından değerlendirilir. Başvuruları onaylanan milletvekilleri mazbata alır ve görevlerine başlar.
Bağımsız milletvekili olmak isteyenler ise İl Seçim Kuruluna başvuru yapmalıdır.
kolay gelsin...
Thank you for visiting our website wich cover about Hayat Bilgisi. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.