Sagot :
Cevap:
Sinir Sisteminin Kan Dolaşımı Üzerine Etkisi. Sistemlerin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan, atıklarını uzaklaştıran ve bunları değişen durumlarda da devam ettiren dolaşım sistemidir. Bu sistem bir pompa (kalp) ve damar (arter, arteriyol, kapiller, venül ve ven) ağından oluşmuştur.
Cevap:
Sistemlerin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan, atıklarını uzaklaştıran ve bunları değişen durumlarda da devam ettiren dolaşım sistemidir. Bu sistem bir pompa (kalp) ve damar (arter, arteriyol, kapiller, venül ve ven) ağından oluşmuştur. Pompa sayesinde kan devamlı hareket halinde tutulur. Damarların özellikleri sayesinde de kan her bölümde amaca yönelik bir basınç altında bulunur. Tüm bu basınçların ana belirleyicisi arter sistemindeki basınçlardır ve normal sınırlar içinde tutulması yaşamsaldır. Bu sayede gündelik hayatta ve değişen şartlarda (egzersiz, beslenme vb.) tüm dokulara ideal kan akımının devam etmesi sağlanır. Organizma bu amaçlara ulaşmak için kan basıncı ve ilgili sistemler üzerinde (kalp kası, damar düz kası vb.) hızlı, güçlü, kalıcı ve farklı kontrol mekanizmalarına sahiptir. Bu mekanizmalardan bazıları otonom (sempatik ve parasempatik) kontrol, baroreseptör kontrolü ve nihayet böbreğe ait kalıcı ve güçlü mekanizmalardır. Baroreseptörler kardiyovasküler düzenleyici mekanizmaların en önemli haber kaynakları olarak kabul edilebilir. Arteriyel kan basıncının anlık verilerini ilgili merkezlere ulaştırırlar. Merkezin yanıtları genellikle otonom sinir sistemi üzerinden olur. Özellikle sempatik yanıtlar kalp kası (kronotropik, inotropik) ve arteriyolar düz kas üzerinde (vazokonstriktör) çok güçlü etkilere sahiptir. Bununla birlikte dolaşım sistemi üzerinde uzun dönemde etkili organ böbreklerdir. Böbrekler nefronlarda bulunan özelleşmiş bir sistem (glomerüle yakın aparat) ile damar içinde dolaşan sıvı miktarını daima rasat altında tutar ve gerekli düzenlemeleri yapar. Fizyolojik düzenleyici mekanizmalar bozulduğunda veya aksadığında kan basıncı düzensizliği ile başlayan doku ve organ problemleri ortaya çıkar.
Açıklama:
en iyi seçer misin :)
iyi günler
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.