ısı ve sıcaklığı karşılaştırınız En az 10 madde olmalı ilk ve en iyi cevap en iyi seçilir boş cevap bildirildi proje ödevidir ​

Sagot :

Açıklama:10 madde halinde değilde açıklamalar halinde yazdım onların içinden cümleler alıp maddeler oluşturabilirsin

Sıcaklık; Bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama hareket(kinetik) enerjisini ifade den bir değerdir. Sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür.

Isı; Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. İki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması halinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır. Maddenin, katı, sıvı veya gaz halinde olması ısının tanımını değiştirmez. Bir başka şekilde bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisine ısı denir.

Isı, bir enerji olduğu için birimi joule ( j )’dur. Bir başka ısı birimi ise kalori (cal)’dir. (1 kalori = 4,18 joule dür.)

Farklı sıcaklıklara sahip cisimler birbirlerine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi gerçekleşir. Sıcaklığı yüksek cismin taneciklerinin sahip oldukları hareket enerjisi daha büyüktür.

Isı ve Sıcaklık Arasındaki Farklar

*Isı bir enerji çeşidi, sıcaklık ise bir ölçümdür.

*Isı kalorimetre kabı ile sıcaklık termometre ile ölçülür.

*Isı birimi kalori (cal) veya Joule, sıcaklık birimi ise derecedir.

*Isı, madde miktarına bağlıdır, sıcaklık ise madde miktarında bağlı değildir.

Isı, bir nesnenin sahip olduğu toplam enerji miktarının ölçüsüdür. Isı enerjisinin birimi Joule‘dür ve Kalorimetre adındaki cihazlar yardımıyla ölçülebilir. Isı, matematiksel denklemlerde Q harfi ile gösterilir.

İnsan vücudu üzerinden bir örnekle açıklamak gerekirse, vücuttaki atom, iyon ve molekül gibi küçük parçacıklar sürekli olarak hareket halindedir ve bu tür parçacıkların hareketi vücudun toplam ısı enerjisini oluşturur.

Sıcaklık ise nesnenin ısı yoğunluğunu ifade eder. Sıcaklık nesnedeki ortalama enerjinin bir ölçüsüdür. Sıcaklık, ısının alt kümesidir ve ısı miktarına bağlı olarak değişiklik gösterir. Sıcaklığın birimi Kelvin, Celcius ve Fahrenhayt‘tır. Sıcaklığı ölçmek için Termometre kullanılır. Sıcaklık, matematiksel denklemlerde T harfi ile gösterilir.

ısı, iş yapma kabiliyetine sahiptir. Sıcaklık ise yalnızca ısı derecesini ölçmek için kullanılır. Isı, bir nesnedeki moleküllerin içerdiği toplam kinetik ve potansiyel enerjidir. Sıcaklık ise nesneden bulunan moleküllerin ortalama kinetik enerjisidir.

kaynak_ders kitabı ve gogle dan yazdım iyi dersleerrr