9.sınıf rüzgar çeşitlerini yazıp anlatır mısınız lütfen
boş cevaplar bildirilir ​


Sagot :

Cevap:

ALİZELER: Alizeler, 30° kuzey ve 30° güney paralelleri çevresindeki dinamik yüksek basınç kuşaklarından ekvatora doğru olan rüzgarlardır. Tam kuzey ve güneyden esmeleri gereken bu rüzgarlar yer'in dönmesi sonucu yön değiştirir.

MELTEMLER: Deniz kıyılarında, gündüzleri denizden karalara, geceleri ise karalardan denize doğru esen hafif şiddetli rüzgarlardır. Genellikle yazın ve orta enlemlerde etkilidirler. İklim üzerinde fazla etkileri yoktur. Günlük sıcaklık farkına bağlı oluşan basınç farklılığı sebebiyle oluşurlar.

BATI RÜZGARLARI: 30° güney ve 30° kuzey paralellerinde bulunan dinamik yüksek basınç alanlarından, 60° kuzey ve 60° güney paralellerindeki dinamik alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgarlardır.

FÖN RÜZGARLARI: Dağ ve tepelerin yamaçları boyunca alçalan havanın hareketleri ile oluşan rüzgar çeşididir. İsviçre Alplerinde ilk kez görülmüştür. Fön rüzgarı hava sıcaklığını 1-2 saat içinde 10-15 derece arttırır.

BORA RÜZGARLARI: Dalmaçya kıyılarında kuzeydoğudan esen soğuk, kuru, sert bir rüzgar. Bora, Orta Avrupa da basınç yüksek, denizde alçak olursa eser. Bu esiş, Adriya denizi boyunca bir gezici döngünün gidişi sırasında çok belli olur. Kışın pek soğuk esen bora, Karst yay karlı yerlerinden geçtiği için bu özelliği alır.

SAMYELİ: Çölden esen rüzgardır. Günümüzde Güneydoğu Anadolu Bölgesinde, Irak yönünde yani Güneydoğu yönünden esen rüzgardır.