Fayda maliyet dengesi için 1 örnek veriniz.​

Sagot :

Cevap:

Selam

Açıklama:

Fayda Maliyet Analizi Örnekleri

İlk örneğimizde, yeni kurulmuş bir finansal teknoloji startup’ı, faaliyetleri hızla büyüdüğü için ekibe iki yeni programcı eklemek istiyor. Şirket CEO’su, kararın şirket için yararlı olup olmayacağına ve ne dereceye kadar yararlı olacağını belirlemek için bir fayda maliyet analizi yapmak istediğini farz edelim.

Şirket, bir yıl içersinde iki programcının işe alınması durumunda gelirin % 50 artacağını tahmin ediyor. Diğer taraftan denklemin maliyet tarafında, CEO iki programcının maaşlarının maliyetini ise 300.000 TL olacağını düşünüyor. Ek olarak, işe alım maliyeti, yaklaşık 15.000 TL civarında olabilir. Eğitim için de ek 20.000 TL eklenebilir.

Ek olarak, yeni çalışma alanlarının ve bilgisayarların maliyeti toplamda 20.000 TL ve yazılım ve benzerleri için ek lisanslamanın maliyeti yaklaşık 10.000 TL civarında olacağını düşünelim. Bu durumda genişleme faaliyetinin şirkete toplam maliyeti 365.000 TL olacağını ön görüyoruz.

Avantajları hesaplarken, şirketin CEO’su, 12 ay için yaklaşık 450.000 TL civarında olduğu tahmin edilen ek gelirlerinin haricinde, ek olarak da yeni yazılımcıların işe başlamasıyla oluşacak ürün kalitesindeki ve müşteri memnuniyetindeki artışların şirkete tahmini 50.000 TL daha gelir getireceğini düşünüyor.

Toplamda, projenin faydaları 500.000 TL olacaktır. Fayda-maliyet oranı denklemini kullanarak, bu Fayda Maliyet Analizi = 500.000 TL / 365.000 TL veya 1,37 olacaktır.

Fayda Maliyet Analizinin Avantajları ve Dezavantajları

Fayda maliyet analizi, yeni bir projenin değerlendirilmesi için faydalı bir araçtır. Fayda maliyet analizini potansiyel projelerin yapılabilirliği için kullanmak, projenin etkilerini görmemize yardımcı olur. Acil veya orta ölçekli kararlar için harekete geçmekte faydalı bir araçtır.

Bununla birlikte, belirli durumlarda bir fayda maliyet analizinin bazı dezavantajları da vardır. Daha uzun zaman aralığına sahip daha büyük kararlar verilirken, bazen kısa vadede önemli olmayabilecek ancak enflasyon, faiz oranları ve diğer daha uzun vadeli faktörler gibi uzun vadeyi etkileyebilecek diğer faktörler dikkate alınmaz. Bu hesaplamalar için net bugünkü değer veya iç getiri oranı genellikle daha iyi sonuç veren yöntemlerdir.

Ek olarak, bir fayda maliyet analizi karar alınacak projeleri tamamen sayısal bir bakış açısıyla değerlendirmektedir. Dolayısıyla, projeleri etkileyebilecek görünmeyen olayları veya koşulları dikkate almaz.

Bu yazımızda, startup ve KOBİ’lerin karar almalarına yardımcı olacak fayda maliyet analizini, avantajlarını ve dezavantajlarını konuştuk.

Unutmayın, her seviyedeki liderler ve işletme sahipleri için, finansal bilgi birikimi sağlam karar vermeyi sağlar ve iş başarısını arttırır. Başarınızı finans anlayışıyla destekleyerek, sektörünüzü daha iyi anlayabilir ve hem organizasyonunuzu hem de kariyerinizi ileriye taşıyabilirsiniz.

Finans ve muhasebede e-uygulamaların artması, bulut tabanlı yazılımların ve ihtiyaçların değişmesiyle veri biliminin ve iş zekasının gelecekte en önemli konular arasında olacağı aşikar. Neden mi? Bu iki terimin ileride çalışma, düşünme ve yaşama biçimimizde köklü değişiklikler yapacağı kesin. Bu yüzden analitik becerilerimizi bu yönde geliştirmemiz finans açısından hayati önem taşıyor.

İşletmenizdeki verileri iyi bir şekilde görselleştirmek için pek çok iş zekası çözümü var. Benim muhasebe ve finans verileri için tercihim PowerBI. Yaptığım araştırmalar sonucunda Power BI’ın harika bir araç olduğunu gördüm. Verilerin gücünden yararlanmak ve işinizde iş zekasını kullanmak istiyorsanız Power BI’ı öneririm. Bir iş zekası aracı olarak Power BI’ın avantajlarını merak edenler bu yazıya bakabilir.

Fayda-maliyet analizi (F-M), kamu ekonomisinde yatırım projelerini etkinlik yönünden değerlendirmeye yarayan, topluma en yüksek faydayı sağlayacak olan projelerin seçiminde veya öncelik sırasının tespit edilmesinde yararlanılan bir tekniktir.