Sagot :
ѕαℓαм :)
Düzlem modeli neye denir ?
- Dúzlem modeli bir şekilin düz olmasına denir . Mesala halının üzerindeki desenler , yola çizilmiş şekiller ve defteri çizilmiş veya yazılmış yazıya düzlem model denir . Düzlem model asla yuvarlak bir şey gibi şey olamaz . Düzlem modeli olmak istiyorsa sadece düz olması lazımdır . Zaten eke de düzlem modellerini koyacağım . Başka bir örnek verilecek olursa evin çatısı düzlem modeli değildir , fakat çizimlenmiş hali düzlem modelidir . Polisin bir yere dur yazarsa o düzlem modeli olur .
Örneklerle açıklayalım :
- Deftere çizilmiş bir top
- Pürüssüz duvar
- Kitaplarımızın kapağı
- Taşsız yollar
- Halı gibi bir çok örneklerle açıklayabiliriz .
Soruna geçelim :
- Kalem bir düzlem modeli değildir . Halı ise hem düzlemsel şekil , hemde düzlem modelidir . Yumurtada düzlem modeli değildir . Yanında eğik eğik çizgiler olduğu için düzlem modeli değildir . Şişede düzlem modeli değildir . Onunda yumurta gibi eğik çizgileri vardır . Tahtanın ise yüzeyi hem pürüssüz hem de düz olduğu için düzlem modelidir . Hem okullarda ki tahta da buna örnek verilebilir . Kitap düzlem modeli değildir . Fakat kapağı düzlem modelidir . Top da bir düzlem modeli değildir . Dediğimiz gibi yuvarlak cisimler asla düzlem modeli olmaz . Lambadada çoğu cisimde olduğu gibi eğikler var . Eğer bu cisimlerde eğikler olmasaydı onlarda bir düzlem modeli olarak sayılır .
Kısacası sorunu özetleyelim :
Kalem : Kalem düzlem model değildir .
Halı yüzeyi : Halı yüzeyi düzlem modelidir .
Yumurta : Yumurta düzlem modeli değildir .
Pet şişe : Pet şişe de düzlem modeli değildir .
Tahta : Tahta düzlem modelidir .
Kitap / Kitap kapağı : Kitap düzlem modeli değildir , fakat kapağı düzlem modelidir .
Top : Top düzlem modeli değildir .
Ampul : Ampul düzlem modeli değildir .
Konuyu kısa keselim :
- Eğer bir cisimde eğikler varsa o cisim düzlem modeli değildir . Fakat bir cisimin hem yüzeyi düz ve pürüssüz olursa o cisim düzlem modeli olarak sayılır .
Örnek çözelim :
Aşağıdakilerden hangisi düzlem modelinin ţâñımıđıŕ ?
A) Düz olan yerlere denir .
B) Düz olmayan yerlere denir .
C) Düz olan şekillere denir .
D) Düz olmayan şekillere denir .
- Cevap A'dır . B ile D şıkları zaten önceden elenir . Fakat C şıkkı ise düzlemsel şekile örnektir . Biz bunla ilgili konuşmadığımız için cevap C şıkkı da değildir . Geriye ise A şıkkı kalıyor . Cevap A seçeneğidir .
Geçti gülümsemeler , geçti gülüm seneler .
#bazilarivar
#anlarlar
#no1
Thank you for visiting our website wich cover about Matematik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.