Sagot :
VİTAMİNLERİN SAĞLIĞIMIZA ZARARLARI,
Vitaminler çok faydalıdır ancak her şeyin fazlasının zararı olduğu gibi, vitaminlerin de fazlası vücudumuz için zararlıdır.Fazla vitamin vücudumuzda zehirlenmeye yol açar. Bunun ismi vitamin zehirlenmesi olarak bilinir.Fazla vitamin; kaş ve saç dökülmelerine, kemiklerde bozukluklara, asit miktarının yükselmesine neden olur. Bu nedenle vitaminleri ölçülü tüketmeli, doktorumuza sormadan ek olarak vitamin takviyesi almamalıyız.Vitaminler günlük olarak alınır. Bu vitaminleri meyve ve sebzelerden alabiliriz.
VİTAMİNLERİN SAĞLIĞIMIZA FAYDALARI,
Vücut sağlığının korunmasında vitaminlerin çok büyük rolü vardır. Meyve ve sebzelerde bol miktarda vitamin bulunur. Vitaminler vücudumuzun ve organlarımızın doğru şekilde çalışmasına yardımcı olur.Vitamin eksikliklerinde vücudumuzda olumsuz değişiklikler meydana gelir. Halsizlik, yorgunluk, cilt sorunları, kemik hastalıkları gibi.
HANGI VİTAMİN NE İŞE YARAR,
A vitamini: A vitamini kemik gelişimini ve göz sağlığını korur. Balık, et, süt, tereyağı, peynir, yumurta ve baklagiller, yeşil sebzelerde vardır.
B vitamini: tahıllar, yeşil sebzeler, çilek, yumurta, et, sütte vardır. Kas ve sinir gelişimini sağlar.
C Vitamini Koyu yeşil sebzeler, narenciye, portakal, kırmızı meyveler ve kuşburnunda bulunur. Vücut direncini artırır ve diş eti hastalıklarını önler.
D vitamini: Kemik sağlığı için gerekir. Yumurta, Balık, yoğurt, tereyağı, süt gibi besinlerde vardır. Kemik erimesini önler.
E vitamini: Süt, yumurta, balık, muz, peynir ve kırmızı ette çokça bulunur. Cilt yaralarını onarır.
K Vitamini: Mısır, çilek, ıspanak, karaciğer, lahanada vardır. Kanın pıhtılaşmasını sağlarlar.
eodev.com/gorev/5972603
SELAMLAR
Vitaminlerin sağlığımıza olumlu etkileri:
A Vitamini: Deri ve göz sağlığı için gereklidir. Kemik ve diş gelişimine katkıları vardır. Balık, süt, yumurta, havu., kereviz, domates, taze fasulye. fıstık, mantar, ceviz gibi besinlerde bulunur.
B vitamini:Protein, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımında etkilidir. Sinir ve kasların gelişiminde katkıda bulunur. Süt, süt ürünleri, kırmızı et, tahıl ve sebzelerde bulunur.
C Vitamini:iş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vucuttaki direnci arttırır. Taze meyve ve sebezelerde özellikle turunçgillerde bulunur.
D Vitamini:Kemik ve diş gelişimi için gereklidir. D vitaminin ön maddesi besinlerden alınır. Güneş ışınları oluşumunda etkilidir. Karaciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, süt ürünleri, balık gibi besinlerde bulunur.
E Vitamini:Vücudun büyümesi ve gelişmesi için gereklidir. Bitkisel yağlar, balık, yeşil sebzeler, kırmızı et ve tahıllarda bulunur.
K Vitamini:Damar dşında kan pıhtılaşmasını sağlar. Kırmızı et, karaciğer, pirinç, domates, muz, şeftali, çilek gibi besinlerde bulunur.
Vitaminlerin sağlığımıza olumsuz etkileri:
Karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir!
Karaciğer ve böbrek sağlığını tehdit edebilir!Sağlıklı bireylerin gıdalarına ek olarak vitamin almalarına gerek yoktur. Ancak kişinin vitamin eksikliği varsa isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekmektedir. Çünkü bilinçsizce tüketilen A vitamini karaciğer bozukluğuna; C vitamini, böbrek taşına ve mide rahatsızlıklarına yol açabilmektedir.
☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆☆
Gereksiz vitamin kullanımı vücuda zarar verir!
Gereksiz yere alınan A vitaminin fazlası vücutta birikip karaciğer zehirlenmesine yol açabilmektedir. D vitamininin fazlası ise kandaki kalsiyumun yüksek konsantrasyonda olmasına neden olabilir. Kalsiyumun fazlası böbrek taşına sebep olabilirken; yüksek miktardaki niasin (B3) sinir sisteminde, kandaki glukoz ve yağda uyuşturucu etkisi yaratabilmektedir. B6 vitamininin uzun süreli yüksek dozda alımı ise kimi zaman geri dönüşümü olmayan sinir hasarlarına neden olabilmektedir. ABD’de yapılan bir bazı bilimsel araştırmalar da aşırı vitamin kullanımı ile ilerlemiş prostat kanseri arasında bağlantı olduğu da gösterilmektedir.
⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙⊙
Fazla alınan C vitamini taş oluşumuna neden olabilir!
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda ilk başvurulan C vitamini tüketimi olmaktadır. Ancak yüksek dozda ve uzun süre C vitamini alınması oksalat taşları oluşturabilmektedir. Ayrıca C vitamininin mide asidini artırdığı ve midenin saldırgan faktörlerinden biri olduğu da bilinmektedir. Anemik hastalarda demirle birlikte C vitamini alınması önerilir; ancak demir birikimi olan hemokromatoz durumlarında ve hemolitik anemilerde C vitamini önerilmemektedir.
~~~İYİ DERSLER~~~
#jungkookabi
Thank you for visiting our website wich cover about Biyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.