Ali kuşcu yada pisagorun
matematiğe olan önemi hakkında bilgiler yazarmısınız?​


Sagot :

Cevap:

Pisagor milattan önce 570-495 yılları arasında yaşamış ve matematiğe olan katkıları azımsanamayacak nitelikte olan matematikçi, filozof ve dini liderdir. Pisagor’un gençlik yaşamı hakkında çok fazla bilgi bilinmemekle birlikte, Ege Denizi’ndeki Sisam Adası’nda doğduğu düşünülür. Babasının tüccar olması olasıdır. Annesinin adı büyük ihtimalle Pythais’dir. Pisagor’un birçok öğretmeni olmuştur onların birçoğu Yunan iken bir kısmı da Mısırlı’dır.

Matematiğe Katkıları

1-Pisagor Teoremi

Pisagor’un matematiğe olan en büyük katkısı Pisagor Teoremi diye bildiğimiz, Bir dik üçgende dik kenarların karelerinin toplamı diğer kenarın karesine eşittir önermesidir. Bu teorem ilk olarak Mısır’da kullanılsa da, Pisagor’un bu teoremin ispatını yapan kişi olması teoremin onun adıyla çağrılmasına sebep olmuştur.

2-Geometri

Pisagor şu aksiyomları bulan kişidir.

· Üçgenin iç açıları toplamı iki dik açının toplamına eşittir

· Üçgenin dış açılarının toplamı dört dik açının toplamına eşittir

· Bir dörtgenin iç açıları toplamı 2n-4 tane dik açının toplamına

( (n-2).180 ) eşittir, n dörtgenin kenar sayısı

· Herhangi bir dörtgenin dış açılarının toplamı dört tane dik açının toplamına eşittir.

· Verilen bir dörtgenin alanından onu kenarlarını bulmak için geometrik cebiri kullanmıştır. Örneğin a . (a-x) = x gibi bir denklemin çözümü.

Her ne kadar bunun gibi birçok aksiyon Pisagor’dan önce de biliniyor olsa, o mantığını ve aksiyomları kullanarak ilk prensipleri inşa etmiştir. Ayrıca Pisagor matematiğin komple bir sistem olduğunu keşfetmiş ve sayılar ile geometrinin ilişkili olduğunu göstermiştir.

3-Sayılar

Pisagor’un okulunun sloganı Her şey sayıdır. Pisagor sayı bilimi ile çok işlevsel bir şekilde ilgilenmiştir. Pisagor evrenin inşasının temelinde sayıların olduğuna inanıyordu. Sayıların arkasına gizlenen ilginç modeller üzerinde çalışıyordu. Fakat kesirli sayılarla ilgilenmedi. Daha çok düzgün oranlarla ilgilendi. Bu inanç Yunan felsefesini de şekillendirdi Onun düşüncesine göre her sayının kendi karakteri ve anlamı vardır.

· Bir; bütün sayıların oluşturucusu

· İki; Düşünce

· Üç; Ahenk

· Dört; Adalet

· Beş; Evlilik

· Altı; Yaratma

· Yedi; Gezegenler

· Ayrıca tek sayılar dişi, çift sayılar erkek olarak düşünülür.

· 10 sayısı ise onun gözünde sihirli bir sayıdır.

4 satırdan oluşan birinci satırda 1, ikinci satırda 2, üçüncü satırda 3, dördüncü satırda 4 noktanın doğrusal dizilmesiyle toplam 10 noktadan oluşan üçgen (tetractys ) Pisagor’un gözünde önemli bir yeri vardır