Sagot :
Osmanlı Devleti’nde sivil toplum örgüt benzeri unsurlar vardır. Osmanlı Devleti’nde bu unsurlar Batı’daki özel mülkiyet ve serbest piyasa olmadığı için devleti sınırlandıran ve sivil toplumun temel unsuru olan aristokrasi ve burjuvazi gibi sınıflar ortaya çıkmamıĢtır. Osmanlı Devleti’nden miras alınan kutsal devlet düĢüncesi etkisini günümüze kadar sürdürmüĢtür.
Osmanlı modernleĢmesiyle baĢlayan ve Tek Parti döneminde devam eden devletin toplumu üstten biçimlendirmesi sivil toplum unsurlarının sönükleĢmesine neden olmuĢtur.
1980’lerde iç ve dıĢ geliĢmelerin etkisiyle ve tüm toplum kesimlerinin demokrasi talebiyle birlikte sivil toplum örgütleri geliĢmeye baĢlamıĢtır. Öte yandan demokratikleĢme sürecinde bu unsurların zaman zaman demokrasi yerine anti demokratik oluĢumlara destek verdiği ve devlet yanlısı bir tutum sergilediği görülmektedir. Türkiye’de sivil toplum örgütlerinin demokratikleĢme açısından yeterince geliĢmedikleri söylenebilir
Thank you for visiting our website wich cover about Sosyoloji. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.