Sagot :
Cevap:
C ŞIKKI HAVZA GENELGESİ
Açıklama:
Havza Genelgesi
Havza’da Mustafa Kemal; halkı tehlikelere karşı uyarmak, milli derneklerin yaygınlaşmasını sağlamak, milis kuvvetlerin kurulmasını teşvik etmek ve orduların terhisini önlemek üzere bir dizi çalışmalarda bulunmuştur.
Milli Mücadele döneminde yayınlanan ilk genelge 28 Mayıs 1919 tarihli Havza Genelgesidir. Bu genelge ile ulusal bilinç uyandırılarak halkın işgallere karşı tepki göstermesi sağlanmıştır. Aynı zamanda dağınık halde bulunan askeri birliklerin Mustafa Kemal Paşa’nın emrine girmesi ve askeri birliklerin terhisinin önlenmesiyle Türk Milletinin kaderi yeniden yazılmıştır.
Havza Genelgesinin Tarihi
Havza Genelgesi, 28 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’da yayınlanmıştır.
Havza Genelgesinin Maddeleri
- Protesto mitingleri işgallere karşı yapılacak.
- Mitingler esnasında azınlıklara kötü davranılmayacak.
- İstanbul Hükümeti ve İtilaf Devletlerine işgalleri kınayan telgraflar çekilecek.
- Milli cemiyetlerin faaliyetleri sağlanacaktı.
Havza Genelgesinin Özellikleri
Havza Genelgesi ile bilinci ilk defa milli direniş uyandırıldı. İlk kez ulusal bilinç, ulusal direnişe dönüştü.
Halk, dış ve iç düşmanlara karşı beraber hareket etme yönünde uyandırıldı.
İstanbul'a M. Kemal geri çağrıldı. Ancak emri dinlemedi ve Amasya’ya hareket etti.
Havza Genelgesi Sonuçları
Halkı bilinçlendirmeye çalışan ve genelgeye destek veren 67 Türk aydını, Malta Adası’na sürgün edilmiştir. Ayrıca çalışmalarından ötürü Mustafa Kemal, İstanbul'a geri çağrılmıştır. Fakat Mustafa Kemal geri çağırma talebini kabul etmeyerek görevinden istifa etmiştir. Böylece Mustafa Kemal, sivil olarak Amasya’ya doğru hareket ederek Sivas ve Erzurum Kongrelerini de başarılı olarak düzenlemiştir.
MERHABA SEVGİLİ KULLANICI
Cevap -> C) Havza Genelgesi
Atatürk'ün havza genelgesini yayınlamasındaki amaç halktaki milli duyguları uyandırmak ve halkın birlik olmasını sağlamaktı.
BU KADAR...
10 CÜMLEDEN FAZLA YAZAMADIM KUSURA BAKMA ANLAYABILECEĞIN ŞEKILDEDİR UMARIM...
Thank you for visiting our website wich cover about Türk Edebiyatı. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.