RADYASYON KİRLİLİĞİ nasıl önlenir

Sagot :

Zds '

RADYASYON KİRLİLİĞİ NEDİR ?

  • Radyasyon kirliliğin diğer adı radyoaktivdir . Radyasyon kirlilik doğada kendiliğinden bulunan ve insanlar tarafından alet ve makinelerden yayılan radyasyon olmak üzere 2 grup oluşturur . Radyasyon kirliliği sürekli olarak kendi kendine madde yayan ve canlı varlıkların elektroproton adı verilen sistemde hasar meydana gelmesine denir . Özetleyecek şekilde olursak hava , su , toprak gibi doğal kaynaklara karışmasına radyasyon kirliliği verilmektedir . Adları ise doğal radyasyon ve suni radyasyondur . Bazı kişilerin yaptığı nükleer çalışmaları radyasyonun en baş sebebidir . Bunların karşısında önlem alınmadığında bazı atıkların denize karışmasını sağlar . Bunun sonucunda ise denizler kirlenir .

ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER NELERDİR ?

  • Nükleer silah yapımını engellemeliyiz ya da hayatımız boyunca hiç bir zaman bu silahtan yapmamalıyız . Nükleer çalışmaların sonucunda yapılan atıkların denizlere , göllere vb. yerlere atılması yasaklanmalıdır ve bu sayede göllerimiz ve denizlerimiz gibi yerler kirlenmez . Oluşan atıkların güvenli bir şekilde tutulması gereklidir . Nükleer santrellerde oluşabilecek kazalara karşı maksimim derecede korumalar ve tedbirler alınmalıdır . Ayrıca güneşten gelebilecek zararlı ışınlara maruz kalmamak için ozon tabakasına zarar verecek şeyler engellenmelidir . Bu faaliyete örnek olarak Hiroşima ve Çernobil örnek verilebilir . Bu iki şey radyasyon hayatının unutulmayacak örnekleridir .

BAHSETTİĞİMİZ SUNİ RADYASYON NEDİR ?

  • Üretilmiş ve geliştirilmiş teknolojik aletlerin ve makinaların çevresine yüklü miktarda radyasyon yaymaktadır . Yapılan nükleer araştırmalar sonucu , sil*hlarda yüklü miktarlarda radyasyon barındırmaktadır . Sağlık alanında kullanılan röntgen aracı , tomografi cihazları vb. cihazlar suni radyasyona örnek verilebilir .

SUNİ RADYASYONUN KARDEŞİ DOĞAL RADYASYON NEDİR ?

  • Uzaydan dünyamıza yansıyan kozmik ışınlar bir doğal radyasyon kaynağıdır . Yansıyan ışınların büyük bir kısmı dünya atmosferi tarafından tutulur ve dünya tarafına yansımasına izin vermez . Fosil yakıtların yakılması ile içerilerinde bulunan radyoaktif ışınların doğaya salınması düşük dozlu bir doğal radyasyon kaynağıdır .

SORUNUN CEVABI NEDİR ?

  • Aslında cevabını " Alınması gereken önlemler " başlığında açıkladım . Ama burada da açıklayacağım . Gereken önlemler nükleer silahının yapılmasını engellemeliyiz , nükleer çalışmalar sonucu çıkan atıkların denizlere atılması yasaklanmalıdır . Bunun yerine bu atıkların güvenli yerlerde biriktirilmesi gereklidir . Nükleer santrallerde oluşan kazalara karşı maksimum derecede önlemler veya tedbirler alınmalıdır . Güneşten gelen zararlı ışınlara maruz kalmamak için ozon tabakasına zarar verecek şeyler engellenmelidir .

Umrumda olurdun , belki yanımda kalsaydın

#no1tKl

#no1sDe

#no1

#2pac

View image Аноним