1 cüz kaç saatte okunur?

Sagot :

Cevap:

yeni baslayann40 45 dk falan

Açıklama:

UZAY BOŞLUĞU ile aramızdaki atmosfer tabakası her şeyden önce bizi uzayın o akıl almaz eksi 270 derecelik soğuğundan korur.

Hemen başımızın ucundaki Ay’ın atmosferi çok çok incedir. Hani neredeyse yok gibidir. Bu yüzden Ay yüzeyi, geceleri biraz serin olur! Yaklaşık, eksi 150 derece kadar serin! Üzerinizde “astronot gocuğu” yoksa, biraz üşüyebilirsiniz! www.ilginize.com

Fakat merak etmeyin, bu korkunç soğuk, sadece geceleri hüküm sürer… Gündüz olup güneş doğduğunda, hava bir güzel ısınır! Ortalama artı 100 derece falan olur. Bu da bildiğiniz gibi suyun kaynama derecesidir.

Aman ne güzel! Öğle vakti Ay’da çay demlemek isterseniz, ocağı yakmanıza hiç gerek kalmaz! Siz yeter ki, suyu demliğin içinde tutmayı becerin!!

Üzerimize mavi bir pelerin gibi sarılmış olan atmosferin, ne büyük bir nimet olduğu, öyle çok çok uzaklara değil, bize en yakın gök cismi olan Ay’a bakınca, nasıl ortaya çıkıyor değil mi?

Daş Düşebülür!

AYI ÇIKMAZ, zor ihtimal ama, “daş düşebülür!” Güneş Sistemi’nde trilyonlarca irili ufaklı göktaşının dolaştığını düşünürseniz, pek âlâ az sonra başınıza bir taş düşebilir! Hem de atmosfere, saniyede 40 kilometre hızla giren bir taş! Ancak uzaydan gelen bu göktaşları atmosfere girer girmez sürtünmenin etkisiyle yanmaya başlar ve daha yere ulaşmadan kül olur gider. Bilim adamları her yıl bu şekilde onbinlerce meteorun kimsenin başına gözüne çarpmadan, yanıp kül olduğunu söylüyorlar.

Peki bu küller ne olur? Şu yeryüzünde hiçbir şey israf edilmediğine göre, ne olur bu küllere?

Kül olan göktaşları atmosferde birer yoğunlaşma çekirdeğine dönüştü ve üzerimize o Şekilde düşer. Yani yağmur olarak, kar tanesi olarak…

Şimdi yine atmosfer bakımından pek nasibi olmayan Ay’a bakalım.

Ay yüzeyi neden böyle delik deşiktir? Ay’a isabet eden göktaşları, Ay’ın incecik atmosferinde sürtüne sürtüne alev almadıkları, alev alıp küle dönmedikleri için, doğrudan Ay’a toslarlar da ondan!

İşte size atmosferin koruyucu özelliklerinden biri daha.

Sihirli Perdeler

GEZEGENİMİZE ışık Güneş’ten gelir. Güneş ile aramızda Şu kadar milyon kilometre uzay boşluğu ile atmosfer tabakası vardır. Atmosfer, ışığı geçirebilen bir şekilde yaratılmıştır.

Ancak Güneş’ten gelen her ışın, gözümüze nur, gündümüze aydınlık olmaz. Bazı ışın türleri zararlıdır. Atmosferin yapısı bu zararlı ışınların neredeyse tamamını tutar ve yutarak, aşağıya geçirmez!

Fakat bu iş, öyle basit bir tül perde hikâyesi değildir.

Mesela atmosferin üst tabakaları arasına yerleştirilmiş OZON TABAKASI’nın, zararlı ışıkları tutma görevinde, ağızları açık bırakacak acayiplikte bir yapısı vardır..

Cevap:

1 saate yakın bir sürede okunur...