Sagot :
Selamlar
Öncelikle bize sıklarda verilmiş olan Tasavvufi Akımları inceleyelim.
Ahilik : İyi huyların, güzel ahlakın, doğruluk, dürüstlük, yardımseverlik, kardeşlik ve imanın içinde barındırdığı bir sosyal ve ekonomik durumdur.
Yesevilik : Kurusucusu Hoca Ahmet Yesevi dir ve yesevilik, Ahmet Yesevi nin düşünceleri etrafında gelişmiştir. Özellikle yesevilige göre İslam da kadın-erkek eşitliği çok önemlidir.
Mevlevilik: Mevlevilik akımı Mevlana Celaleddin Rumi nin vefatından sonra ortaya çıkmıştır ve Mevlevilik akımına inananlar herhangi bir yaratıcının varlığını kabul etmezler. Cennet, cehennem gibi kavramlara inanmazlar.
Not : Mevlevilik akımını temsil eden semazenler bulunur. Bu semazenler semaya ve ilahı âleme yükselmesini temsil ederler ve ilahı ve müzikler eşliğinde sema ayini yaparlar.
Nakşibendilik: Bu akım Bahaeddin Nakşibend tarafından kurulmuştur ve İslam dini üzerinedir. Nakış yapan anlamına gelen bu akım ayrıca " Nakşibend müşridlerinin "kalbi ahirete bağlandığı düşünülen kimseler" anlamına gelmektedir.
Not : Nakşibendilik akımı aynı zamanda kalbi Allah'a ve İslam'a nakislanmis anlamlarına gelmektedir.
Alevî-Bektaşilik: Alevilik; Hz. Ali'nin yolundan ilerleyen ve onu örnek alıp onun izinden giden, yani Hz. Ali taraftarı olan kimseler anlamına gelmektedir. Ayrıca Aleviler, yarı göçebe/göçebe şeklinde yaşamlarını sürdürürler. Günümüzde ise Alevilik akımına mensup olan kimseler artık yerleşik hayata geçmişlerdir.
Bektaşilik; Hacı Bektaş Veli'nin yolundan gitmek ve onu örnek alıp onun izinden gitmektir. Ayrıca Bektaşiler , Alevilerin tersine ; yerleşik hayata geçiş yapmışlardır.
Şimdi sorumuza gelelim. Bize soruda bilgi olarak semazenler ve semazenler in görevlerinden, şiir ve musikiye önem verildiğinden bahsedilmiş. Biz ne biliyoruz, Mesnevilik akımında semazenler semaya gönlünü bırakarak dönerler. Bu nedenle de cevap Mesnevilik olur.
Cevap:
Merhaba ☁️
Cevabımız C seçeneği olur.
Ahilik
- Esnaf dayanışması teşkilatıdır.
- Kurucusu Ahi Evran'dır.
- Güzel ahlakın, doğruluğun birleştiği düzendir.
Yesevilik
- Kurucusu Hoca Ahmet Yesevi'dir.
- Sayram şehrinde kurulmuştur.
- Kadın - erkek denkliğini yaşatmıştır.
Mevlevilik
- Mevlana öldükten sonra gelişen tarikattır.
- Konya'da kurulmuştur.
- Müzikli törenlere önem verilmiştir.
- Müzik eşliğinde dans edenlere semazen denir.
Nakşibendilik
- Kurucusu Bahaeddin-i Nakşibend 'dir.
- Türkistan' da kurulmuştur.
- İslam dininde oldukça yaygındır.
Alevi-Bektaşilik
- Alevilik gizliliği esas alırken bektasilik herkese açık bir tarikattır.
- Bektaşiliğin kurucusu Hacı Bektaş Veli dir.
- Aleviliğin kurucusu yine Hacı Bektaş Veli kabul edilmektedir.
Sorumuzun cevabı böylelikle C seçeneği olur.
KOLAY GELSİN :)
#OptiTim
Thank you for visiting our website wich cover about DKAB. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.