GEÇMİŞLE GELECEK

(...) Einstein (Aynştayn) demiş ki: "Geleceği hiç düşünmem çünkü hemencecik gelir.” İnsanoğlu ya geçmişi düşünür ya da geleceği. Geçmişi düşünür çünkü geçmişte iyi günleri vardır, iyi anıları vardır, onlardan kopamaz. Bir türlü geçmişin özleminden kendini kurtaramaz. Geleceği düşünür çünkü gelecekte her şey iyi olacaktır, elde edemediklerine ulaşacaktır, daha iyi daha güzel günlere kavuşacaktır.
Ya geçmiş ya da gelecek. Peki, içinde bulunduğumuz zaman parçası? En önemli olan bu değil mi? Ne yaparsak hepsi bu anki davranışımıza bağlı. Geçmiş de bu an, gelecek de. Bugünü kendi hâline bırakır, geçmiş ve gelecek düşlerine dalarsak ne geçmişimiz iyi olur ne geleceğimiz.
Einstein bence şunu anlatmak istiyor: Geleceği düşüneceğime, içinde bulunduğum anı yaşarım. Büyük adamların başarısı bu yüzden. Geçmişi, geleceği bir yana atmalarından, hâli bütün güçleriyle yaşamalarından.
Geleceği hiç düşünmemeli çünkü hemen geliyor. Ya geçmişi? Geçmişi de ancak geçmiş bir zaman olarak bellemeli. Yanlışlıklardan bir şeyler çıkararak başarılarından hız kazanarak. (...)

Oktay AKBAL

(ilk dört soruyu metne göre cevaplayınız.)

1. Einstein neden geleceği düşünmediğini söylüyor? Açıklayınız. (5p)

2. Metnin ana fikri nedir? (10p)

3.Geçmişimiz ve geleceğimizin iyi olması neye bağlıdır? (5p)​



Yarın sınavım var Çözer misiniz?


Sagot :

Cevap:

geleceği hiç düşünmüyor çünkü hemen geliyor                                                                    metnin ana fikri geleceğin nasıl olacağını merak etmemek  o an ki anı yaşamak                                                                                                                      geçmişimiz ve geleceğimizin iyi olması şuan olduğumuz zaman parçası ne yaparsak hepsi şu an ki davranışımıza bağlı

Açıklama: