Milli Mücadele'nin devam ettiği bir ortamda Ankara'da TBMM açılmıştır. I. İnönü zaferinin ardından Teşkilatı Esasiye adında bir anayasa hazırlanmıştır. Anayasaya göre Türk milletini temsil ve yönetme hakkı TBMM'ye verilmesine rağmen saltanata dokunulmamış, öncelik bağımsızlığın sağlanmasına verilmiştir. Milli mücadelenin kazanılmasından sonra İtilaf deyletleri barış görüşmelerine Osmanlı hükümetini de davet etmişlerdir. Mustafa Kemal ortaya çıkan bu durumu fırsata olarak görmüş, meclise saltanatın kaldırılması için bir önerge vermiştir. 1 Kasım 1922'de saltanat kaldırılmıştır. Buna göre saltanatın kaldırılma süreciyle ilgili;
I. Uygun koşulların oluşması beklenmiş, II. Ortaya çıkan bir durum fırsata dönüştürülmüş,
III. Mustafa Kemal kişisel egemenliğini güçlendirmiş, çıkarımlarından hangilerine ulaşılabilir?
A) I-II-III B) I-II C) II-III D) I-IIl​


Sagot :

saltanat hemen kaldırılmamıştır çünkü eğer bahsedilen dönemde kaldırılsaydı birçok isyan ortaya çıkardı. bu yüzden I doğru. Mustafa Kemal İtilaf devletleri, hem TBMM hem osmanlı hükümetini barış görüşmelerine çağırarak karışıklık yaratmayı amaçlamışlardır fakat Atatürk böylesine bir durumu fırsata çevirerek saltanatı kaldırmıştır. II doğru. Yukarıda okuduğum metinde Atatürkün kendi egemenliğini güçlendirdiğini anlatan bir metin bulamadım bu yüzden III yanlış.

Cevap: I ve II

Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.


Rans Other Questions