Sagot :
Örümcek Ağının Geometrik Özellikleri ve Matematikçi Örümcekler
Üç boyutlu düşünebilme becerisi gerektiren geometrik şekilleri tek seferde neredeyse yanlışsız oluşturabilen, ölçüm yapmadan; proje tasarlayabilen, her biri birer mühendis, mimar ve matematikçi olan örümcekler, dünyanın en sağlam malzemesi olan bu ağları nasıl örebiliyor?
Yaklaşık olarak 40.000 türü olan bu canlılar milyonlarca yıldır dünya üzerinde yaşıyorlar ve avlanmak, yumurtalarını bırakmak, dış tehlikelere karşı korunmak için ağ(iplik) üretiyorlar.
Örümcek Ağlarının Bazı Özellikleri
Örümceklerin ağlarında çok yüksek miktarda düzenli bir şekilde dizilmiş protein bulunmaktadır. Protein dışında az miktarda şeker ve yağ (lipid) gibi organik yapıtaşları ve çevresel faktörlere bağlı olarak belli miktarda su da içerirler.
*Bir örümcek, ihtiyacına göre değişik esneklik ve mukavemete sahip ağlar üretebilir. Ağlar ne kadar çekilirse çekilsin gene orijinal konumuna dönecek kadar esnektir.
* Ürettikleri ağlar bir çelikten iki kat daha dayanıklıdır. Aynı zaman da çelikle kıyaslanmayacak kadar da esnektir.
* Bu yüzden örümcek ağları kurşun geçirmez yeleklerde kullanılan Kevlar adlı sentetik malzemeden 10 kat fazlası kadar darbe emebilir
Matematikçi Örümcekler
Yaptıkları şekiller birer geometri ustası olduklarını kanıtlar niteliktedir. Nitekim en güzel örnek Arşimet Spirali örneğidir.
Arşimet Spirali: iki boyutlu düzlemde, orijinden dışa doğru açılan ve sabit açısal hızla dönmekte olan bir doğru üzerinde, sabit hızla dışarıya doğru ilerleyen bir noktanın izleyeceği eğridir. Bu da örümceklerin ağlarını örerken yaptıkları harekettir.
Örümcekler ilk önce arka kısımlardan bir ipek lif salarak bunun hava akımıyla birlikte uçuşup bir yere takılmasını bekler. Bu ipek lif köprü görevini gören bir hat oluşturur. Bu hattın üstünden aşağı doğru iner ve ipek teli bir Y şekli oluşturacak biçimde sabitleştirir. Ortaya çıkan bu Y şekli ağın iskeletidir. Ağın merkezi Y şeklini üç kolunun birleştiği yerde olacaktır.
Temel iskeleti kurduktan sonra her biri merkezde sabitlenmiş radyal (merkezden dışa doğru) teller oluşturmaya başlıyor. Geri kalan yarıçapları doldurmak için farklı yönlere doğru, sabit açılarla ve aynı hareketlerle ağ örmeye devam ediyor. Daha sonra merkezden dışa doğru geçici ağlar oluşturarak son düzenlemeleri yapıyor. Bundan sonra da en dıştan başlayıp merkeze doğru geçici sarmal yarıçaplar arasında kalıcı ağı örüyor.
Sarmal eğrilerden meydana gelen ağlar, görünmezlik ve geniş yakalama alanının eşsiz bir kombinasyondur. Ağı oluşturan eğriler merkezden çevreye doğru sürekli büyümelerine rağmen, ağın genel görünümünde hiçbir değişiklik meydana gelmez.
Bu nedenle ağdaki her sarmal eğri, ağın boşlukta kapladığı alanı sürekli olarak sabit bir oranda genişlettiğinden ortaya çıkan şekil, uçan bir böceğin yakalanması için kullanılabilecek en mükemmel yapıdır.
“Küre ağ (eşit açılı sarmal özellik gösteren ağlara küre ağ da denmektedir) tam anlamıyla uçan böcekleri yakalamak üzere hazırlanmıştır. Ağa temel oluşturacak birkaç liften yapılmış bir çerçeve, çok daha sağlam başka liflerle bitkilere tutturulur ve radyal düzenli lifler çerçeveye çaprazlama bağlanır. %30’luk bir esneme payına sahip tutunma ipeğinden yapılır. Dayanıklılıkları ve ‘esneklikleri’, ağır uçan böceklerin çarpmalarına ya da rüzgara karşı koyabilmesini sağlar. Bunlar, birbirine çok yakın aralıklara bölünmüş, sinekleri yakalayan yapışkan bir iplik spiralini (sarmalını) taşırlar.”
İYİ DERSLER...
Thank you for visiting our website wich cover about Matematik. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.