Sagot :
Selamlar,
☆ Cevabımız A şıkkı ☆
Atatürk İlke ve İnkılapları
➪ Atatürk'ün düşüncelerini ve fikirlerini kapsayan, toplumsal ilerlemenin ancak aklın ve bilimin önderliğinde olduğuna inanan ve Türk milletinin huzurunu ve mutluluğunu sağlayan ilkelere Atatürk ilkeleri denir. Atatürk ilkeleri milliyetçilik, cumhuriyetçilik, laiklik, halkçılık, devletçilik ve inkılapçılık olmak üzere 6 tanedir.
1. Milliyetçilik : Milli birlik ve beraberliği sağlama amacı taşır. Ayrıştırıcı değil, birleştiricidir. Temelinde tam bağımsızlık vardır, ülke ve millet bütünlüğüne önem verir. TBMM'nin açılması, Kabotaj Kanunu, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, İstiklal Marşı'nın kabulü, şirketlerin millileştirilmesi, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, kapitülasyonların kaldırılması, İzmir İktisat Kongresi milliyetçilik ilkesiyle ilgilidir.
2. Cumhuriyetçilik : Devletin yönetim şekli cumhuriyeti kabul etmek, onu korumak ve yaşatmak demektir. TBMM'nin açılması, anayasaların kabul edilmesi, saltanatın kaldırılması, cumhuriyetin ilan edilmesi, halifeliğin kaldırılması, siyasi partilerin kurulması, kadınlara siyasi haklar verilmesi cumhuriyetçilik ilkesiyle ilgilidir.
3. Laiklik : Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı yürütülmesidir. Laiklikte her türlü inanca saygı gösterilir. Halifeliğin kaldırılması, saltanatın kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Medeni Kanun, Tekke ve zaviyelerin kapatılması, dini unvanların yasaklanması, medreselerin kapatılması, Şeriye ve Evkaf vekaletinin kaldırılması laiklik ilkesiyle ilgilidir.
4. Halkçılık : Kişilerin din, dil, ırk, cinsiyet, mezhep ve siyasi görüşüne bakılmaksızın kanun önünde eşit kabul edilmesidir. Medeni Kanun, TBMM'nin açılması, kadınlara siyasi haklar verilmesi, unvanların yasaklanması, Soyadı Kanunu, Aşar (Öşür) vergisinin kaldırılması, Kılık Kıyafet Kanunu, Tevhid-i Tedrisat Kanunu halkçılık ilkesiyle ilgilidir.
5. Devletçilik : Devletin ekonomiye müdahalesini öngören sistemdir. Kısaca devletin, çeşitli alanlarda gelişme sağlayabilmek için ekonomiyi kendisinin yönlendirmesidir. Birinci Beş Yıllık Sanayi Planı, MTA'nın kurulması, Etibank ve Sümerbank, Devlet Demir Yolları, Uşak Şeker Fabrikası, devlet işletmelerinin açılması, devlet bankalarının kurulması devletçilik ilkesiyle ilgilidir.
6. İnkılapçılık : Bir toplumun eskimiş, gelişmeyi ve ilerlemeyi engelleyen kurumlarını kaldırıp yenilerini kurma işidir. Aslında tüm ilkeler inkılapçılık ilkesiyle ilişkilidir. Diğer ilkelerde bahsedilen inkılaplar dışında kalan takvim, ölçü birimleri, hafta sonu tatili gibi değişiklikler bu ilke bünyesinde kabul edilir.
☆ Şimdi sorumuza geçelim ☆
➪ I, II ve III numaralı gelişmelerden sadece saltanatın kaldırılması cumhuriyetçilik ilkesiyle ilgilidir. Bundan dolayı cevabımız A şıkkıdır.
ẞaşarılar,
~MociesS
@XxNewPagexX ♡
@Suppai ♡
Merhαbα
➱Cevap A şıkkı olacaktır.
➱1, 2 ve 3 numaraları gelişmelerden sadece saltanatın kaldırılması cumhuriyetçilik ilkesi ile ilgilidir.
➬Bu yüzden cevap A şıkkı.
Bαşαrılαr
#Gαlαksi
Thank you for visiting our website wich cover about Tarih. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.