Sagot :
Cevap: 'Geçmiş' kelimesi cümlede kullanıldığı yere, göreve, verdiği anlama göre fiilimsi olabilir. Örneğin: "Uçaklar, metroları bile geçmiş." bu cümlede 'geçmiş' kelimesi yüklem görevinde, hatta çekimli fiil görevindedir. Yani buradaki kullanımda fiilimsi değildir. Ama "Geçmiş derslerin telafisi yapılıyor." cümlesinde 'geçmiş' kelimesi fiilimsidir. Geç- fiil köküne sıfat fiil eklerinden olan 'mış' eki gelmiş, bu haliyle herhangi bir isim belirtmiyor ya da çekimli fiil değil dolayısıyla buradaki kullanımda fiilimsidir.
—☆Fiilimsiler, fiil köküne bazı eklerin gelmesiyle fiil özelliğini tamamen kaybetmeyen kelimelere deniyor. Eğer fiile: -ma,-ış,-mak eklerinden biri gelirse fiil "isim fiil" olur. Fiile -an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,-miş eklerinden biri gelirse "sıfat fiil" olur. Ama fiile -ken,-alı,-asiye,-ince,-ip,-arak,-madan,-dığında,-dıkça,-maz mez,-a e, -r gibi ekler gelirse de "zarf fiil" olur.
—☆Bazen fiiler bu ekleri aldığında, isme dönüşebiliyor. Yani bir varlığın adı yerine geçip 'kalıcı ad' haline gelebiliyor. Ya da yüklem olup çekimli fiile de dönüşebiliyor.
Cevap:
İçeresinde olduğu kelimeye (bağlama) göre değişir.
Açıklama:
Örnek verirsek
- Artık her şey geçmişte kaldı dedigimizde 'geçmişte' yer olarak kullanılmış yani isimdir.
- Yoğurdun son kullanma tarihi geçmiş de hala iyi gibi denilirse geçmişte nin te si yumuşamaya uğrayarak de olmuş ve mastar(-mak -mek)eki alabilen bir kelime haline gelmiştir.Yani fiildir.
Thank you for visiting our website wich cover about Türkçe. We hope the information provided has been useful to you. Feel free to contact us if you have any questions or need further assistance. See you next time and dont miss to bookmark.