geçmişte fiil midir eki nedir ​

Sagot :

Cevap: 'Geçmiş' kelimesi cümlede kullanıldığı yere, göreve, verdiği anlama göre fiilimsi olabilir. Örneğin: "Uçaklar, metroları bile geçmiş." bu cümlede 'geçmiş' kelimesi yüklem görevinde, hatta çekimli fiil görevindedir. Yani buradaki kullanımda fiilimsi değildir. Ama "Geçmiş derslerin telafisi yapılıyor." cümlesinde 'geçmiş' kelimesi fiilimsidir. Geç- fiil köküne sıfat fiil eklerinden olan 'mış' eki gelmiş, bu haliyle herhangi bir isim belirtmiyor ya da çekimli fiil değil dolayısıyla buradaki kullanımda fiilimsidir.

—☆Fiilimsiler, fiil köküne bazı eklerin gelmesiyle fiil özelliğini tamamen kaybetmeyen kelimelere deniyor. Eğer fiile: -ma,-ış,-mak eklerinden biri gelirse fiil "isim fiil" olur. Fiile -an,-ası,-mez,-ar,-dik,-ecek,-miş eklerinden biri gelirse "sıfat fiil" olur. Ama fiile -ken,-alı,-asiye,-ince,-ip,-arak,-madan,-dığında,-dıkça,-maz mez,-a e, -r gibi ekler gelirse de "zarf fiil" olur.

—☆Bazen fiiler bu ekleri aldığında, isme dönüşebiliyor. Yani bir varlığın adı yerine geçip 'kalıcı ad' haline gelebiliyor. Ya da yüklem olup çekimli fiile de dönüşebiliyor.

Cevap:

İçeresinde olduğu kelimeye (bağlama) göre değişir.

Açıklama:

Örnek verirsek

  • Artık her şey geçmişte kaldı dedigimizde 'geçmişte' yer olarak kullanılmış yani isimdir.
  • Yoğurdun son kullanma tarihi geçmiş de hala iyi gibi denilirse geçmişte nin te si yumuşamaya uğrayarak de olmuş ve mastar(-mak -mek)eki alabilen bir kelime haline gelmiştir.Yani fiildir.